Merkittävä löytö Italiassa: Yhdeksän neandertalinihmisen jäänteet löytyivät luolasta läheltä Roomaa - Tiede | HS.fi

Merkittävä löytö Italiassa: Yhdeksän neandertalinihmisen jäänteet löytyivät luolasta läheltä Roomaa

Luolasta on löytynyt neandertalinihmisen jäänteitä aiemminkin.

8.5. 17:42 | Päivitetty 9.5. 9:10

Arkeologit ovat löytäneet yhdeksän neandertalinihmisen jäänteet luolasta läheltä Roomaa. Italian kulttuuriministeriö kertoo, että kahdeksan löydetyn neandertalinihmisen jäänteet ovat 50 000–68 000 vuoden takaa. Vanhin jäänne on jopa 100 000 vuotta vanha.

Löytö tehtiin Italiassa, Grotta Guattarin esihistoriallisessa luolassa, jonka arkeologit löysivät jo yli 80 vuotta sitten. Luolasta on löytynyt neandertalinihmisen jäänteitä aiemminkin. Uusien löytöjen jälkeen luolasta on löytynyt yhteensä yhdentoista neandertalinihmisen jäänteet.

Italian kulttuuriministeriön mukaan tämä tekee paikasta yhden koko maailman tärkeimmistä paikoista neandertalilaisten tutkimisen kannalta.

Suurin osa löydetyistä jäänteistä kuului aikuisille neandertalinihmisille.

Uusista löydöissä on kahdeksan aikuista ja yksi mahdollisesti varhaisessa teini-iässä ollut yksilö. Luolasta löytyi myös alkuhärän, suuren sukupuuttoon kuolleen nautaeläimen, luuranko.

Neandertalin ihminen on nykyihmisen läheinen sukulainen. Laji kuoli sukupuuttoon joidenkin tutkimusten mukaan noin 40 000 vuotta sitten. Sukupuuton syystä ei ole varmaa tietoa, mutta vahvin teoria on, että laji hävisi ilmaston muuttumisen ja nykyihmisen kanssa kilpailemisen seurauksena.

Italiassa sijaitsevasta luolasta tehdyt löydöt tekevät 80 vuotta sitten löydetystä luolasta merkittävän kohteen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat