Aurinko pimeni osittain, Suomessa sää oli suosiollinen - Tiede | HS.fi

Aurinko pimeni osittain, Suomessa sää oli suosiollinen

Kuu peitti Auringosta Utsjoella enimmillään noin 60 prosenttia.

Aurinkosuojakalvolla varustetut erityislasit suojaavat pimennystä seuraavan silmiä.

9.6. 2:00 | Päivitetty 10.6. 15:32

Suomessa nähtiin osittainen auringonpimennys tänään torstaina. Pimennyksen saattoi nähdä kaikkialla Suomessa, jos taivas oli selkeä.

Pimennys näkyi noin kello 12.50–15.20 paikasta riippuen. Aurinko oli silloin korkealla taivaalla. Osittainen pimennys kestää eri vaiheineen noin kaksi ja puoli tuntia.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström ennakoi sään suosivan pimennyksen seuraamista lähes koko maassa.

”Pääkaupunkiseudulla päivän tilanne näyttää oikeinkin hyvältä. Turussa voi tulla tihkusadetta, mutta jos se on sellaista pilvihattaraa, joka tulee ja menee, pimennys nähdään pilvien välistä.”

”Kokonaisuutena tämä on hirveän hyvä vuodenaika pimennykselle. Kun pimennyksiä tapahtuu esimerkiksi lokakuussa, tilanne on sään osalta paljon epävarmempi.”

Pimennys on Liljeströmin mukaan koko vuoden päätapahtuma taivaalla, ainakin ennustettava sellainen.

”Jos jokin mieletön tulipallo ja meteoriitti putoaisi Suomeen loppuvuodesta, se voisi ehkä olla vielä hienompi tapahtuma.”

Auringonpimennyksessä Kuu kulkee radallaan Maasta katsottuna maapallon ja Auringon välistä.

Täydellinen pimennys on hyvin vaikuttava, koska ympäristö pimenee jopa minuuteiksi yön kaltaiseksi. Se on kuitenkin harvinaisempi.

Kuun rata Maan ympäri on hieman kallellaan. Siksi emme näe pimennyksiä joka kuukausi, vaan Kuu kulkee taivaalla joko Auringon kiekon yli tai ali. Tai vain osittain sen yli, mikä toteutuu tällä kertaa Suomen alueella.

Osittaisia auringonpimennyksiä näkyy Suomessa keskimäärin parin vuoden välein.

Edellisen kerran osittainen auringonpimennys nähtiin Suomessa 11. elokuuta 2018. Seuraavan kerran Aurinko pimenee osittain ensi vuoden lokakuussa koko maassa.

Tällä kertaa pimennys on syvimmillään pohjoisessa. Utsjoella Auringon kiekosta peittyy parhaimmillaan 61 prosenttia. Kuu peittää Auringosta esimerkiksi Helsingissä 39 prosenttia ja Maarianhaminassa 40 prosenttia.

Täydellinen pimennys havaitaan samalla paikkakunnalla noin kerran 400 vuodessa. Suomessa täydellinen auringonpimennys näkyi heinäkuussa 1990 kaistaleella, joka kulki rannikolta Pohjois-Karjalaan. Seuraavan kerran täydellinen pimennys on nähtävillä Suomen taivaalla vasta lokakuussa 2126.

Pimennys ei näkynyt tällä kertaa missään maapallolla täydellisenä. Parhaimmassakin paikassa ihminen saattoi nähdä nyt vain niin sanotun rengasmaisen auringonpimennyksen.

Kuun ympärillä näkyy Auringon reuna tulisena renkaana, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa tiedotteessaan.

Tämä johtuu siitä, että Kuu on hieman soikealla radallaan nyt kauimpana Maasta. Siksi Kuu näkyy hieman tavallista pienempänä.

Rengasmaista pimennystä ei voi nähdä Suomessa. Meillä pimennys näyttää siltä kuin joku olisi haukannut Auringosta palan pois.

Auringonpimennys liittyy toukokuun lopulla eri puolilla maailmaa nähtyyn täydelliseen kuunpimennykseen. Suomessa se ei tällä kertaa näkynyt.

Auringon- ja kuunpimennykset toteutuvat kahden viikon välein 1–3 pimennyksen jaksoina. Jaksottaisuus johtuu siitä, että auringon- ja kuunpimennys toteutuu vain, jos Kuun kallistunut rata on kääntynyt sopivasti Maan ja Auringon suhteen.

Pimennystä seuraavan kannattaa muistaa, että Auringon säteily on vaaraksi suojaamattomalle silmälle.

Näkymätön infrapuna- eli lämpösäteily aiheuttaa verkkokalvolla vaurioita jo muutamassa sekunnissa. Vahinkoa ei huomaa heti.

Oleellista on, ettei Aurinkoon katso suojatta suoraan.

Pimennystä varten on saatavilla aurinkosuojakalvolla varustettuja erityislaseja. Hitsarinlasi numero 14 käy myös suojaksi, sillä se suodattaa infrapunasäteilyä riittävän hyvin.

Valotetut ja noetut lasit tai tavalliset aurinkolasit eivät pimennyksen tarkkailuun käy.

Kamerat, kiikarit ja kaukoputket on niin ikään suojattava suodatinkalvoilla.

Pimennyksen kulku heijastuu myös paperille, jos paperia pitää esimerkiksi kiikarin linssin alla.

Myös pahvilaatikosta voi askarrella Liljeströmin mukaan itse neulanreikäkameran, jolla pimennystä voi seurata turvallisesti.

”Kaikkein helpoin tapa havainnoida pimennystä on asettaa valkoinen kartonki tiheälehvistöisen puun lehtien varjojen alle. Lehvästön läpi tulee itse asiassa monta pientä kuvaa auringosta.”

”Normaalitilanteessa sieltä tulee monta pientä pyöreää läikkää, mutta pimennyksen edetessä, sieltä tuleekin aina vain kapeampia sirppejä. Tämä on havainnollinen, halpa, helppo ja turvallinen seurata pimennystä.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat