Ruotsalaistutkija: Vesakkomyrkyt todettu ihmiselle vaarattomiksi - Tiede | HS.fi

Ruotsalaistutkija: Vesakkomyrkyt todettu ihmiselle vaarattomiksi

25.10.2021 2:00

Lokakuussa 1971: Paljon kiistaa aiheuttaneet hormonivalmisteiset vesakkohävitteet ovat oikein käytettyinä käytännöllisesti katsoen vaarattomia ihmisille ja eläimille.

Tätä mieltä oli Helsingissä esitelmöinyt tri Ans Aamisepp Ruotsin maatalouskorkeakoulusta.

Aamiseppin mukaan fenoksietikkahappoja (MCPA, 2, 4,–D, 2,5,5,–T) on käytetty rikkakasvien tuhoamiseen Ruotsissa yli 25 vuotta ilman, että on havaittu mainittavia haittoja ihmisten tai eläinten terveydelle.

2,4,5–T:n käyttö on kielletty Vietnamin sotatoimissa. Ruotsissa sen käyttö on kielletty vesikasvien torjunnassa ja toistaiseksi myös metsissä, teiden varsilla ja puistoissa. – –

Kaikkia fenoksietikkahappoja on löydetty viljasta ja eräitä niistä perunasta, vihanneksista, hedelmistä, ruohosta, maidosta ja kaloista. Aamiseppin mukaan määrät ovat pieniä.

"Nisäkkäistä fenoksietikkahapot poistuvat munuaisten kautta 1—3 vuorokaudessa. Normaalikäytöstä ei aiheudu kasaantumista eläinkudoksiin.”

Eläimet saavat myrkytysoireita jos niille syötetään näitä aineita suuria määriä. Lampaat ja naudat ovat kestäviä, koirat ja siat ovat herkimpiä saamaan myrkytyksen.

Ihminen saa myrkytyksen 3—4 gramman annoksesta ja voi kuolla &—14 gramman annoksesta, Aamisepp sanoi.

Aamisepp totesi, että monipuolisen tutkimusaineiston mukaan fenoksietikkahappojen aiheuttamien sikiövaurioiden vaarat ja muut terveydelliset riskit ovat hyvin pieniä. Näin on ainakin Ruotsissa, jossa käytetään puhtaita aineita ja vain pieneen osaan metsistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat