Muurahaisten koronapassi: vasta terveystarkastuksen kautta peremmälle - Tiede | HS.fi

Muurahaisten koronapassi: vasta terveystarkastuksen kautta peremmälle

Mauriainen uskoo laumasuojaan.

Lasius neglectus -muurahaisen uhkana on sienitauti, joka tarttuu ja näivettää.

25.10.2021 2:00 | Päivitetty 25.10.2021 6:41

Muurahainen pyrkii sisään ravintolaan. Vointi on kehno. Päässä kasvaa sieni.

Onkos koronapassia, tiedustelee portsari.

Ei ole, vastaa muurahainen. Jaahas, toteaa ovimikko, tarttuu sisään pyrkijää kaksin käsin ja sitten – nuolee tämän puhtaaksi joka puolelta.

”Ei kun peremmälle.”

Näin toimii Lasius neglectus -muurahaisten pandemiakontrolli. Muurahaisilla ei ole lääketiedettä, joten niiden on pakko hankkia laumasuoja muilla keinoin.

Muurahaisia uhkaavat erityisesti Metarhizium-sienten aiheuttamat taudit. Sieni näivettää muurahaisen ja leviää pesätovereihin.

Toiset, niin sanotut zombisienet, muuttavat muurahaisten käytöstä ja tekevät niistä vähämielisiä tolloja, jotka suorastaan pakonomaisesti tartuttavat tautia muihin.

Yhdyskunta ei silti ole avuton. L. neglectus -mauriaiset ovat evoluutiossa hoksanneet, että sienitartunnan voi puhdistaa, kun se on vasta aluillaan.

Työläiset sukivat ja nuolevat tartunnan saaneita ja näin poistavat niistä itiöitä. Samalla ne itse nielevät itiöitä, mutta ilmeisesti niiden elimistö tuhoaa itiöistä suuren osan.

Jos hyvin käy, niin muurahaiset eivät sairastu vakavasti, vaikka infektio leviääkin pesässä.

On rankempiakin keinoja. Jos toukkia hoivaavat työläiset aistivat infektion merkkejä toukissa, ne purevat toukan hengiltä ja ruiskuttavat sen täyteen muurahaishappoa. Sieni tuhoutuu, mutta uhraus on karsea.

Joillain muurahaislajeilla sairastuneet työläiset hakeutuvat omaehtoiseen karanteeniin. Ne välttävät kontaktia lajitovereihinsa ja kuolevat yksin eristyksissä.

Muurahaisilla ei ole yksilönvapautta päättää muiden sairastuttamisesta.

Yhdyskunta itsessään on organismi: keon seinät ovat kuin iho, ja yksittäiset muurahaiset kuin immuunipuolustuksen soluja. Ne tekevät mitä täytyy, jotta pesä selviäisi.

Eräät termiitit vuoraavat sairaille lajitovereilleen kuolinpesän ulosteesta. Mönjällä on antimikrobisia vaikutuksia.

Onneksi ihminen voi vain ottaa rokotteen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat