”Maailma on yhä matkalla kohti katastrofia” – YK:n tuoreen raportin mukaan ilmastotoimet ovat jäämässä kauas luvatusta - Tiede | HS.fi

”Maailma on yhä matkalla kohti katastrofia” – YK:n tuoreen raportin mukaan ilmasto­toimet ovat jäämässä kauas luvatusta

Raportin mukaan Pariisin ilmastosopimukseen sitoutuneet maat ovat tehneet ”heikkoja lupauksia, joita ei ole lunastettu”.

Ilmastonmuutos näkyy muun muassa sään ääri-ilmiöiden yleistymisenä. Voimakkaat tulvat koettelivat kesällä 2021 Euroopassa erityisesti Saksaa ja Belgiaa. Kuvassa tulvassa tuhoutuneita taloja Saksan lounaisosassa.

26.10. 20:50 | Päivitetty 26.10. 21:58

Nykyiset päästövähennystavoitteet eivät riitä pysäyttämään maapallon lämpötilan nousua tämän vuosisadan aikana 1,5 asteeseen, sanoo YK:n ympäristöohjelma Unepin tuore raportti Emissions Gap Report 2021.

Raportti julkaistiin vain muutamaa päivää ennen YK:n ilmasto­kokousta. Sunnuntaina 31. lokakuuta alkavan Glasgow’n ilmastohuippu­kokouksen järjestäjät ovat asettaneet kunnianhimoisimmaksi tavoitteekseen, ettei maapallo lämpene 1,5 astetta enempää tämän vuosisadan aikana.

Tavoite ei toteudu nykyisillä toimilla, sanoo Unep. Sen sijaan nykyiset toimet ja tavoitteet johtavat siihen, että maapallon keskilämpö­tila nousee 2,7 astetta vuosi­sadan loppuun mennessä.

Sillä olisi tuhoisat seuraukset, raportissa todetaan.

”Maailma on yhä matkalla kohti ilmastokatastrofia”, YK:n pääsihteeri António Guterres sanoi tiistaina raportin julkistustilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Raportin mukaan Pariisin ilmastosopimukseen sitoutuneet maat ovat tehneet ”heikkoja lupauksia, joita ei ole lunastettu”.

Jotta lämpeneminen saataisiin pysäytettyä kahteen asteeseen, mikä on Pariisin ilmastosopimuksen vähemmän kunnianhimoinen tavoite, leikkauksia päästöihin pitäisi raportin mukaan tehdä 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Ideaalitilanteessa lämpeneminen saadaan pysäytettyä 1,5 asteeseen, mikä raportin mukaan vaatii 55 prosenttia leikkauksia päästöihin. Tämä on muun muassa EU:n tavoite.

Nykyisillä ilmastotavoitteilla kumpikaan skenaario ei Unepin mukaan siis toteudu. Osana Pariisin ilmastosopimusta allekirjoittaneiden maiden tulee laatia uusi, edellistä kunnianhimoisempi ilmastotavoite. Englanniksi tämä ilmastotavoite on nationally determined contribution (NDC) eli kansallisesti määritetty panos.

Unepin mukaan viimeisimmät ilmastotavoitteet leikkaavat päästöjä 7,5 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

”Uusimmissa esitetyissä ilmastotavoitteissa oli tapahtunut kehitystä, mutta kaiken kaikkiaan olemme erittäin kaukana siitä, missä meidän pitäisi olla”, Anne Ohloff, yksi raportin kirjoittaneista tiivisti AFP:lle.

Maailman maiden pitää siis leikata päästöjään puolella seuraavan reilun kahdeksan vuoden aikana.

Katseet kohdistuvat erityisesti G20-maiden ilmastotavoitteisiin, sillä maat aiheuttavat noin 80 prosenttia maailman päästöistä.

G20-maita ovat Argentiina, Australia, Brasilia, Etelä-Afrikka, Etelä-Korea, Indonesia, Intia, Italia, Japani, Kanada, Kiina, Meksiko, Ranska, Saksa, Saudi-Arabia, Turkki, Venäjä, Britannia ja Yhdysvallat. Lisäksi EU:lla on ryhmässä edustus.

Unep katsoo raportissaan, että kuusi G20-maata ei ole saavuttanut aiempiakaan ilmastotavoitteitaan. Nämä maat ovat Yhdysvallat, Kanada, Australia, Brasilia, Etelä-Korea ja Meksiko. Kuusi muuta G20-maata on asettanut aiempaa kunnianhimoisempia tavoitteita.

”Jos päästöjä ei merkittävästi leikata seuraavat vuosikymmenen aikana, olemme lopullisesti menettäneet mahdollisuuden pysäyttää lämpeneminen 1,5 asteeseen”, sanoi Guterres tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat