Pfizer: Suun kautta otettava yhtiön koronalääke vähentää sairaalahoitoon joutumisen ja koronatautiin kuolemisen riskiä lähes 90 prosenttia - Tiede | HS.fi

Pfizer: Suun kautta otettava yhtiön korona­lääke vähentää sairaala­hoitoon joutumisen ja korona­tautiin kuolemisen riskiä lähes 90 prosenttia

Pfizer on hakenut suun kautta otettavalle koronalääkkeelle myyntilupaa Yhdysvalloissa.

Lääkeyhtiö Pfizer suunnittelee antavansa uuden lääkevalmisteen nimeksi Paxlovid.

5.11.2021 16:32

Lääkeyhtiö Pfizer kertoo tiedotteessaan, että sen kehittämä suun kautta otettava koronaviruslääke vähentää merkittävästi vakavaa tautimuotoa ja kuoleman riskiä.

Yhtiön mukaan lääke vähensi koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää sairaalahoidon tarpeen ja kuoleman riskiä 89 prosenttia koronatartunnan saaneilla ihmisillä, joilla on suuri riski saada vakava koronatauti.

Kyseessä on yhtiön itse toteuttama ja raportoima tutkimus, jonka täyttä dataa ei ole julkaistu.

Tutkimuksessa tarkkailtiin sairaalahoidon ja kuolemantapauksien määrää 1 219 potilaalla, joilla oli diagnosoitu lievä tai keskivaikea koronatauti ja joilla oli vähintään yksi riskitekijä, kuten ylipaino tai iäkkyys.

Joukosta, jolle annettiin tutkittavaa lääkettä kolmen päivän kuluttua oireiden alkamisesta, vain 0,8 prosenttia joutui sairaalahoitoon eikä yksikään kuollut. Tutkimuksen aikajänne oli 28 päivää lääkehoidon alkamisesta.

Vertailuryhmästä, jolle annettiin lumelääkettä, sairaalaan joutui seitsemän prosenttia. Seitsemän vertailuryhmän jäsentä kuoli.

Pfizerin koronatautia vastaan kehittämää viruslääkettä otetaan yhdessä ritonaviiri-nimisen viruslääkkeen kanssa, joka on jo käytössä.

Pfizer suunnittelee antavansa uuden lääkevalmisteen nimeksi Paxlovid. Lääkekuuri koostuu kolmesta tabletista, jotka otetaan kahdesti päivässä suun kautta.

Pfizer antoi lokakuussa hakemuksensa lääkkeen myyntiluvasta Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirastolle FDA:lle. Lääkeyhtiö kertoo toimittavansa virastolle nyt saamansa tutkimustulokset.

Alustavien testituloksien perusteella Pfizerin koronaviruslääke vaikuttaa tehokkaammalta kuin yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Merckin kehittämä vastaava viruslääke.

Merckin, joka Suomessa ja muualla Yhdysvaltojen ulkopuolella tunnetaan nimellä MSD, tekemissä testeissä molnupiraviiri-nimistä koronalääkettä saaneista potilaista 7,3 prosenttia joutui sairaalahoitoon lääkkeen ottamista seuranneiden 29 päivän aikana. Lumelääkettä saaneista 14,1 prosenttia joutui yhtiön mukaan sairaalaan tai kuoli.

Lääkettä saaneista yksikään ei kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, kun taas lumelääkettä saaneista kuoli kahdeksan. Tutkimuksen otoksena oli 775 korona­tartunnan saanutta potilasta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat