Linnut kutistuvat Amazonin sademetsän alueella Etelä-Amerikassa – syy voi olla lämpeneminen - Tiede | HS.fi

Linnut kutistuvat Amazonin sademetsän alueella Etelä-Amerikassa – syy voi olla lämpeneminen

”Kun jokainen yksilö populaatiossa on grammakaupalla kutistunut, on löydös merkitsevä”, tutkija sanoo Lintulajit ovat pienentyneet viime vuosikymmeninä.

Yksi tutkituista useista linnuista oli sinipäämomotti (Momotus momota).

17.11.2021 2:00 | Päivitetty 17.11.2021 10:07

Vanhassa sanonnassa jokin asia pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä. Pallomme loppua ei ole kirkossa kuulutettu, mutta näyttää siltä, että linnut ovat pienenemään päin.

Lintulajien keskimääräinen kutistuminen on havaittu useassa tutkimuksessa, viimeisimpänä viime viikolla Science Advances -julkaisusarjassa.

Louisianan osavaltionyliopiston tutkijat kävivät läpi yhteensä 15 000 linnun mittauksia Amazonin sademetsän alueelta. Lintuja oli pyydystetty ja mitattu 1980-luvulta lähtien.

Tutkimus kattoi 77 lintulajia. Tänä aikana kaikki tarkastellut lajit olivat kutistuneet havaittavasti. Lajista riippuen linnut painoivat jopa kymmenisen prosenttia vähemmän kuin taannoin.

Keskimääräinen lajinsa edustaja painoi 30 grammaa 1980-luvulla, mutta nyt keskipaino oli pudonnut vähän yli 27 grammaan. Se ei kuulosta paljolta, mutta muutos näkyy selvästi tilastoissa.

”Lintujen koko ei normaalisti niin paljon vaihtele. Kun jokainen yksilö populaatiossa on grammakaupalla kutistunut, on löydös merkitsevä", sanoo ornitologi, professori Philip Stouffer tiedotteessa.

Enimmillään tietyt lajit olivat pienentyneet pari prosenttia vuosikymmenessä.

Miksi linnut kutistuvat? Tutkijat eivät ole varmoja, mutta ainoa merkittävä selitys näyttäisi olevan ilmaston lämpeneminen.

Lintuseurantaa tehtiin Amazonin sademetsässä Manauksen kaupungin tienoilla. Tämä alue Amazonista on säilynyt vielä varsin koskemattomana.

Alueen lämpötilat ovat kuitenkin nousseet 1970-luvulta lähtien selvästi, noin 1,7 astetta kuivalla kaudella ja asteen verran sadekaudella. Kuivat kaudet ovat nykyään myös entistä kuivempia, ja sadekaudella sataa entistä enemmän.

Lintujen koon muutos seurailee myös sitä, missä sademetsän kerroksissa tutkitut linnut elivät. Eniten olivat kutistuneet linnut, jotka elävät ylemmissä keskikerroksissa.

Nämä lintulajit lentävät aktiivisemmin kuin alempana, esimerkiksi aluskasvillisuudessa elävät lajit. Näiden lajien siivet olivat myös hieman pidentyneet. Kun ympäristö lämpenee, lintujen kannattaa energian säästämiseksi keventyä, tutkijat järkeilevät.

Silti ei ole selvää, miksi linnut kutistuvat. Tutkijat viittaavat niin sanottuun Bergmannin sääntöön. Se on biologiassa havaittu klassinen ilmiö, jonka mukaan lämpimämmässä ilmastossa elävät tasalämpöiset eläimet ovat yleensä keskimäärin pienempiä kuin kylmemmillä alueilla elävät lajitoverit tai lähisukulaiset.

Mitä pienempi eläin on, sitä suurempi on sen pinta-ala suhteessa ruumiin kokoon. Toisin sanoen pieni eläin haihduttaa tehokkaammin lämpöä.

Lue lisää: Luonnolta loppuu tila

Nyt tutkitut lintulajit elävät verrattain pienellä ja koskemattomalla alueella Amazonin viidakossa, mutta samanlainen kehityssuunta on havaittu myös muuttolinnuilla Yhdysvalloissa. Chicagon luonnontieteellisen museon tutkija David Willard on ottanut mittoja pilvenpiirtäjiin törmänneistä ja siis kuolleista linnuista vuodesta 1978.

Aineistoa on kertynyt 7 0000 yksilöstä. Tässä pari vuotta sitten Ecology Letters -tiedelehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin täsmälleen sama kehityssuunta kuin Amazonin linnuissa. Lintujen ruumiin massa oli kutistunut keskimäärin pari prosenttia vuosikymmenten aikana ja niiden siivet olivat niin ikään hieman pidentyneet.

Sademetsää palaa Brasiliassa

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat