”Avaruusaluksista lentäviä puutarhoja” - Tiede | HS.fi

”Avaruusaluksista lentäviä puutarhoja”

”Olemme tulleet siihen tulokseen, ettei ihmistä tarvitse syväjäädyttää ennen hyvin pitkäaikaisiakaan avaruuslentoja”, sanoi Suomessa vieraillut neuvostoliittolainen avaruuslentäjä.

22.11. 2:00

Marraskuussa 1971: Neuvostoliittolainen kosmonautti, kenraalimajuri Vladimir Shatolov kertoo tieteellisissä kokeissa havaitun, että avaruusaluksessa voi kasvattaa mm. erilaisia kasviksia.

”Haluamme syödä lennoilla tomaatteja ja kurkkuja kuten maan päälläkin. Tulevaisuudessa avaruusalukset voivatkin olla lentäviä puutarhoja”, sanoo Shatolov.

Suomessa vierailulla oleva Shatolov on ollut mukana kaikkiaan kolmella avaruuslennolla. Hän on osallistunut Sojuz 4, Sojuz 8 ja Sojuz 10 lentoihin.

Shatolov sanoo, että pitkä oleskelu avaruudessa aiheuttaa suurimpia ongelmia tutkimustyössä.

”Ongelmia olemme pyrkineet ratkaisemaan yhdessä muiden maiden tiedemiesten kanssa. Olemme tulleet siihen tulokseen, ettei ihmistä tarvitse syväjäädyttää ennen hyvin pitkäaikaisiakaan avaruuslentoja.”

Kosmonautti kertoo, että ihmisen elimistö tottuu melko nopeasti painottomaan tilaan. Tällaisessa tilassa lihasten koko supistuu ja sydän alkaa pienentyä.

”Vielä ei tiedetä, miten pitkälle muutos voi tapahtua. Sen selvittäminen vaatii asteittaista, huolellista tutkimista”, sanoo Shatolov.

Shatolov kertoo hymyillen, ettei hän ole nähnyt avaruuslennoillaan ufoja. Hän sanoo kuitenkin, että on olemassa teoreettinen mahdollisuus, että muuallakin kuin maassa on elämää.

”Nyt odotamme vasta vastausta siihen, onko Marsissa elämää".

Yhteistyötä neuvostoliittolaisten ja amerikkalaisten avaruuden tutkijoiden kanssa on Shatolovin mielestä syytä kehittää. Tällä hetkelläkin on jo käytännön tuloksia yhteistoiminnasta. Maat ovat mm. vaihtaneet Kuusta kerättyjä näytteitä keskenään.

Kenraali Shalolov on maassamme Suomi-Neuvostoliitto -seuran vieraana. – –

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat