Puu kasvaa yöllä, kunhan ilmassa riittää kosteutta - Tiede | HS.fi

Puu kasvaa yöllä, kunhan ilmassa riittää kosteutta

Puut tarvitsevat useita yötunteja korvatakseen päivän nestehukan

Puu korvaa nestehukkaa yöllä.

23.11. 2:00

Muista nukkua riittävästi, niin kasvat. Äidin neuvo kasvuiässä olevalle lapselle on tuttu ja hyvin perusteltu. Yö on kasvun aikaa.

Murrosiässä varsinkin syvän unen aikana muodostuu kasvuhormonia, jota tarvitaan niin pituuskasvuun kuin lihasten kehittymiseen. Jos yöuni on riittämätöntä, hormonia ei välttämättä synny tarpeeksi, mikä saattaa näkyä kasvutahdissa. On myös viitteitä siitä, että hyväuniset ihmiset kasvaisivat muita pidemmiksi.

Puilla ja lapsilla näyttäisi olevan tässä jotain yhteistä. Molemmat nimittäin kasvavat pituutta nimenomaan öisin. Tähän tulokseen on päätynyt Sveitsin valtiollisessa luonnonvarainstituutissa WSL:ssä työskentelevän Roman Zweifelin johtama kansainvälinen tutkimusryhmä. Tulokset julkaistiin New Phytologist -tiedelehdessä.

Puut hyödyntävät hiilidioksidia ilmasta. Ne kasvavat yhteyttämällä auringonvalon avulla vettä ja ilmakehän hiilidioksidia. Hiilidioksidin hiilestä tulee puun rakennusainetta samalla, kun happi vapautuu takaisin ilmakehään.

Noin puolet runkoon kertyvästä puuaineksesta on hiiltä. Nyrkkisääntö on, että yksi kuutiometri puuta varastoi 750 kilogrammaa hiilidioksidia.

Vesi tai pikemminkin sen puute näyttäisi olevan kriittinen kasvutekijä.

Päivällä podetaan nestehukkaa. Vaikka päivällä riittää runsain mitoin valoa, se ei tarkoita, että puut kasvaisivat erityisesti valoisaan aikaan.

Vesi tai pikemminkin sen puute näyttäisi olevan kriittinen kasvutekijä. Sveitsiläistutkimuksen mukaan puiden kasvu painottuu yöaikaan ja sitä edistää erityisesti kosteus ilmassa.

Hitainta kasvu on iltapäivisin, ja puut tarvitsevat useita yötunteja korvatakseen päivällä tapahtuvan nestehukan. Toisaalta varsinainen hiilen sidonta tapahtuu valtaosin päivällä.

"Yllättävintä meille oli se, että puut kasvoivat jopa maaperän ollessa suhteellisen kuiva, kunhan ilmassa oli riittävästi kosteutta", kommentoi Zweifel tutkimuslaitoksensa verkkosivulla.

Kasvu jäi sen sijaan vähäiseksi, kun maa oli kostea mutta ilma kuivaa. Selitys on ilmeinen. Ilman kuivuessa puut menettävät haihtumisen kautta enemmän vettä kuin pystyvät sitä juurillaan imemään.

Runkojen kasvua tarkkailtiin Sveitsissä viidelläkymmenellä eri tutkimusalueella pisimmillään kahdeksan vuoden ajan. Seurannassa oli 170 puuyksilöä. Mukaan mahtui niin havu- kuin lehtipuita.

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2021

Lue lisää: Puuta kannattaa valaista kuin potilasta – Uusi tekniikka auttaa säästämään kaupunkien arvopuita turhilta kaadoilta

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat