Jos halaat, älä jätä sitä yhteen sekuntiin – se tuntuu hyvältä vasta viiden sekunnin jälkeen - Tiede | HS.fi

Jos halaat, älä jätä sitä yhteen sekuntiin – se tuntuu hyvältä vasta viiden sekunnin jälkeen

Sekunnin halaus ei ilahduta ketään. Viisi- ja jopa kymmensekuntinen halaus miellytti enemmän kokeissa. Käsien ote ja halauksen pituus kertovat, millainen halattavien välinen suhde on.

Hali hali! Tässä kokeessa kahta eri halaustyyliä tarkasteltiin sekuntikellon kanssa ja silmät sidottuina.

30.11.2021 2:00 | Päivitetty 30.11.2021 6:47

Halaukset ovat yleisiä tapakulttuurin osa ainakin länsimaissa, myös Suomessa.

Paitsi että halaus tuo ihmiset lähelle toisiaan, se voi tutkitusti kohentaa henkistä ja fyysistä oloa.

Halaaminen ei ehkä kuitenkaan ole aivan niin yksinkertaista kuin miltä se nopeasti katsottuna näyttää.

Minne laitat kätesi halatessa? Ja kuinka kauan kestää miellyttävä halaus?

Englannissa tutkijat selvittivät kahdessa eri tutkimuksessa, miten eri halauksiin suhtaudutaan ja sitä, millainen halaus tuntuu miellyttävältä.

Kokeen ensiosaan tutkijat värväsivät 45 opiskelijaa, jotka olivat naisia. Heidän silmänsä peitettiin kokeen eli halausten ajaksi.

Sitten naistutkija astui huoneeseen, jossa hän halasi koehenkilöä kolmeen kertaan: sekunnin, viisi ja kymmenen sekuntia.

Lisäksi jokainen halaus tehtiin koehenkilölle kahdella tapaa.

Ensimmäisessä tyylissä halaaja laittoi toisen kätensä halattavan olkapään yli ja toisen käden kumppanin käsivarren alapuolelle, siis lähemmäs vyötäröä.

Toisella halauskerralla tutkija laittoi molemmat kädet osallistujan käsien alle, lähemmäs vyötäröä.

Koehenkilöä halattiin näin siis yhteensä kuusi kertaa.

Ajatus oli, että laboratoriossa ja sokkona voi valvotusti vertailla halauksen kestoa ja sitä, miten koehenkilö reagoi.

Vain naisia tutkimuksessa oli sen takia, että koronavirusepidemia keskeytti kokeen toisen osan. Kokeen edetessä oli tarkoitus ottaa halattavaksi sama määrä miehiä.

Tulokset paljastivat, että kukaan naisista ei pitänyt vain sekunnin kestävistä pikahalauksista.

Näin sanoo Science-tiedelehden uutisessa Anna Düren. Hän on psykologi Lontoon yliopistossa ja tutkimuksen kirjoittajia. Hänen ryhmänsä raportoi halauskokeesta tiedelehti Acta Psychologicassa.

Koehenkilöt arvioivat halauksen tuottamaa tunnetta asteikolla, joka ulottui yhdestä sataan. Sekunnin pikahalaukset saivat keskimäärin alle 50 pistettä.

Viiden ja kymmenen sekunnin halaukset saivat molemmat pisteitä enemmän, yli 60. Viiden ja kymmenen sekunnin saamat pisteytykset eivät juuri eronneet toisistaan.

Halauksen käsiote olkapäällä tai vyötärössä ei sekään juuri vaikuttanut pisteytykseen.

Kymmenen sekuntia kuulostaa epämiellyttävän pitkältä halaukselta, varsinkin jos toinen on vieras. Kokeessa osallistujat eivät kuitenkaan kuvanneet sitä epämiellyttäväksi.

Düren sanoo, että hän yllättyi ryhmänsä kanssa tästä löydöstä. Hän arvelee, että osallistujat ehkä tottuivat sokkoina eri halauksiin.

Olisin halunnut nähdä tutkimuksen, jossa halaus on vieläkin pidempi kuin kymmenen sekuntia, sanoo biopsykologi Julian Packheiser. Hän tutkii halauksen vaikutuksia Ruhrin yliopistossa Bochumissa, eikä osallistunut tähän tutkimukseen.

Tutkimus ei myöskään selvittänyt halauksen aiheuttamaa voimaa ja painetta, huomauttaa Packheiser.

Siksi tutkimuksesta ei selvinnyt, kuinka kovasti tai pehmeästi pitää puristaa, jos halaa miellyttävästi.

Packheiser uskoo, että halaajien välinen tuttavuuden aste ratkaisee tässä. Romanttisessa halauksessa on varmaankin vahvempi ote kuin satunnaisessa.

Lue lisää: Kosketuksen puute vaivaa ihmisiä, ja se jopa vaarantaa terveyden ja hyvin­voinnin

Halauskokeen toinen vaihe toteutettiin laboratorion ulkopuolella.

Tutkijat värväsivät kokeeseen sata opiskelijaparia, jotka olivat halanneet toisiaan yliopiston kampuksella. Ryhmä keräsi tietoja halaajien taustoista, pituudesta ja siitä, kuinka läheiseksi halaaja arvioi toisen.

Tyyli, jossa toinen käsi kiertyy olkapään kautta ja toinen käsi menee lähellä vyötäröä, oli kampuksella selvästi yleisempi. Näin halattiin 66 kertaa sadasta.

Miesten kesken tällä tapaa halasi 82 prosenttia 28:sta havaituista.

Tuttuuden aste tai koehenkilöiden pituudet eivät vaikuttaneet merkittävästi halauksen tyyliin. Useimmat osallistujat olivat tosin lähes yhtä pitkiä.

Düren sanoo, että aiempien tutkimusten mukaan ihmiset mieltävät, että toinen käsi olkapään ympärillä on se tasa-arvoinen tapa halata. Siihen ei myöskään liitetä romanttisia vivahteita.

Sen sijaan haastatteluissa vastaajat sanoivat toistuvasti, että jos molemmat kädet ovat halatessa alempana vyötäröllä, tuntuu se intiimiltä.

Miehet eivät ehkä halua välittää romanttisia signaaleja kumppanille tai niille, jotka näkevät halauksen, sanoo Düren.

Tulokset viittaavat siis siihen, että turvallisin ja miellyttävin halaus on sellainen, joka kestää viidestä kymmeneen sekuntia ja halauksessa toinen käsi kiertyy olkapään ympäri.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat