Yhdeksäs planeetta yhä haussa: ”On todennäköistä, että Mars-luokan planeetta oli siellä aikoinaan” - Tiede | HS.fi

Yhdeksäs planeetta yhä haussa: ”On todennäköistä, että Mars-luokan planeetta oli siellä aikoinaan”

Tarjolla on jopa kaksi aurinkokunnan piilevää kaukojäsentä.

Planeetta X kiertää Aurinkoa todella kaukaisella radalla taiteilijan näkemyksessä.

7.12.2021 2:00

Aurinkokunnan kaukaisimman planeetan Neptunuksen takana saattaa lymytä Marsin tai Maan kokoinen yhdeksäs planeetta.

Tähän viittaavat simulaatiot, joita tutkijat ovat tehneet aurinkokunnan muodostumisesta.

Aurinkokunta jakautuu kolmeen vyöhykkeeseen, joista lähimmässä Aurinkoa kiertää oma Maamme kolmen muun kiviplaneetan seurassa.

Seuraavaa, asteroidien takaa alkavaa vyöhykettä hallitsevat neljä jättiläisplaneettaa, jotka koostuvat tiiviistä ytimestä ja sitä ympäröivästä kaasusta.

Kauimmaisinta valtakuntaa eli Kuiperin vyöhykettä asuttavat Pluto ja muut kääpiöplaneetat.

Planeettatutkijoiden mukaan jotain kuvasta kuitenkin puuttuu.

”Vaikuttaa epätodennäköiseltä, että luonto on luonut neljä jättiläisplaneetan ydintä, mutta sitten ei mitään suurempaa kuin Pluton ja Erisin kokoiset kääpiöplaneetat aurinkokunnan ulommaisiin osiin”, kirjoittavat Brett Gladman Brittiläisen Kolumbian yliopistosta ja Kathryn Volk Arizonan yliopistosta tuoreessa katsaustutkimuksessaan.

Sen julkaisi Annual Review of Astronomy and Astrophysics -tiedelehti.

Aurinkokunnan kehitystä kuvataan simulaatioilla, joissa oloja muuntelemalla yritetään tuottaa aurinkokunta sellaisena kuin sen nyt tunnemme.

Kun simulaatioihin lisätään kaasujättiläisten väliin Maan tai Marsin kokoinen planeetta, mallinnukset kuvaavat paremmin etenkin aurinkokunnan alkuvaiheita.

Jos tällainen keskikokoinen planeetta oli joskus olemassa, jättiläisnaapurit sysäsivät sen sittemmin painovoimallaan kauas aurinkokunnan laidoille tai jopa kokonaan tähtienväliseen avaruuteen yksinäiseksi vaeltajaksi.

Jotkin kääpiöplaneetat ja pienemmät kappaleet viskautuivat samalla tavalla Kuiperin vyöhykkeeseen.

Lue lisää: Aurinko­kunnassamme saattaa liikkua ylimääräinen planeetta – aurinkoa kiertävällä jätillä on erikoinen piirre: sitä ei voi nähdä

”On todennäköistä, että Mars-luokan planeetta oli siellä aikoinaan, mutta oma kysymyksensä on, onko se säilynyt ja onko meillä mitään näyttöä siitä”, kommentoi hypoteesia planeettatutkija David Nesvorny Southwest Research Institute -tutkimuslaitoksesta Inverse-lehdelle.

Keskikokoinen puuttuva planeetta ei ole ainoa yhdeksännen planeetan tarjokas. Aiemmin on esitetty, että olisi olemassa vielä monin verroin Maatakin suurempi planeetta aurinkokunnan ulkolaidalla.

Jätti auttaisi selittämään osan Kuiperin vyöhykkeen kappaleiden kiertoratojen outouksista.

Lue lisää: Aurinkokunnan takamailta löytyi tuntematon planeetta: jäinen kääpiö kiertää Auringon kerran tuhannessa vuodessa

Julkaistu Tiede-lehdessä 13/2021

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat