Venäjän avaruusjärjestö: Kansainvälinen avaruusasema joutui väistämään avaruusromua - Tiede | HS.fi

Venäjän avaruus­järjestö: Kansain­välinen avaruus­asema joutui väistämään avaruus­romua

Venäjän avaruusjärjestön johtajan mukaan asema laskeutui kiertoradaltaan alaspäin 310 metriä alle kolmen minuutin ajaksi.

Kansainvälinen avaruusasema (ISS) laskeutui perjantaina kiertoradaltaan hetkeksi lähemmäs Maata väistääkseen avaruusromua, Venäjän avaruusjärjestöstä kerrotaan.

3.12.2021 11:31

Kansainvälinen avaruusasema (ISS) joutui perjantaina väistymään kiertoradaltaan välttääkseen törmäyksen avaruusromun kanssa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Venäjän avaruusjärjestö Roscosmoksen johtaja Dmitri Rogozin sanoi, että avaruusasema joutui väistymään, jottei se törmäisi yhdysvaltalaisesta kantoraketista peräisin olevaan avaruusromun kappaleeseen.

Rogozinin mukaan asema laskeutui kiertoradaltaan 310 metriä lähemmäs Maata alle kolmen minuutin ajaksi.

Rogozinin mukaan tämä ei vaikuta Sojuz MS-20 -raketin suunniteltuun laukaisuun 8. joulukuuta Kazakstanista ja raketin telakoitumiseen avaruusasemalle.

Tiistaina kahden Nasan astronautin oli määrä siirtyä Kansainvälisen avaruusaseman ulkopuolelle vaihtamaan viallinen antenni uuteen, mutta tehtävää siirrettiin avaruusromun ja sen mahdollisesti aiheuttaman vaaran vuoksi. Uutistoimisto AFP kertoi perjantaina, että avaruuskävely on saatu suoritettua.

Yhdysvaltojen mukaan Venäjä testasi marraskuun puolivälissä satelliittitorjunta-asetta, minkä seurauksena Maata kiertävälle radalle päätyi yli 1 500 suurempaa, seurattavissa olevaa avaruusromun kappaletta ja satojatuhansia pienempiä kappaleita. Kansainvälisen avaruusaseman henkilökunta varautui tuolloin poistumaan avaruusromun vuoksi.

Venäjän puolustusministeriö myönsi myöhemmin, että yksi maan satelliiteista tuhottiin ohjuskokeen aikana, mutta Venäjän mukaan kokeesta ei aiheutunut vaaraa avaruusasemalle ja sen miehistölle.

Muutama vuosi sitten yhdysvaltalainen teknologiasivusto The Verge kirjoitti siitä, miten pienetkin avaruusromun palaset voivat vaarantaa avaruusaseman turvallisuuden.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat