Psykologi oppii kissojen aivoista - Tiede | HS.fi

Psykologi oppii kissojen aivoista

Kissoille annettiin aivoihin pieniä sähköiskuja kokeissa puoli vuosisataa sitten.

27.12.2021 2:00

Joulukuussa 1971: Psykologit ovat ryhtyneet tekemään aivokokeita Jyväskylässä. Koekissojen päässä on pieni laite, johon voidaan yhdistää sähkövirta.

Sähköiskun saatuaan kissat oppivat painamaan itse nappia, millä ne saavat lisää mielihyvää tuottavia iskuja.

Aikaisemmin aivokokeita eläimille on tehty Helsingin ja Turun yliopistoissa. Jyväskyläläiset psykologit puuhaavat nyt ensimmäistä kertaa eläinkokeilla ja aivotutkimuksilla.

Koekissa Kallen päässä on elektrodi, joka antaa tiedot aivojen reaktioista. Ne luetaan oskilloskoopista. Kalle kokee sähköiskun saatuaan nimenomaan mielihyvän tunnetta.

Jokin toinen eläin voidaan iskulla tehdä aggressiiviseksi, jokin toinen uniseksi. Kissa on hyvin kehittynyt eläin. Se kyllästyy herkästi samanlaiseen kokemukseen. Siksi se laiskistuu painamaan nappia. Pienen tauon jälkeen se on jälleen kuitenkin hanakka hankkimaan mielihyväntunnetta tassun painalluksella.

Apulaisprofessori Carl Hagfors sanoi, etteivät Jyväskylässä tehtävät eläinkokeet ole julmia. Niille on saatu lääkintöhallituksen lupa. Eläinlääkäri tarkkailee koekissoja säännöllisesti ja kokeen johtaja itse on suorittanut tehtävään vaadittavan pätevyyden.

Koe-eläin on syvässä narkoosissa silloin, kun elektroni sijoitetaan sen aivoihin, kalloon porattuun reikään. Elektroni kiinnitetään ruuveilla ja kitataan paikoilleen hammaskitillä. – –

Kissoille tehtävillä aivotutkimuksilla saadaan tietoa, jota käytetään hyväksi tutkittaessa ihmisen käyttäytymistä, hänen aggressioitaan ja mielihyväntunteitaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat