Pandemia hävitti yhden influenssalinjan – rokottaminen voi helpottua - Tiede | HS.fi

Pandemia hävitti yhden influenssalinjan – rokottaminen voi helpottua

Torjuntatoimet näyttävät vieneen yhdeltä taudinaiheuttajalta elintilan.

Maskit, etätyö ja erilaiset sulkutoimet ovat tehonneet influenssavirukseen, tutkimus toteaa. Maskit ilmestyivät myös Helsingin katukuvaan.

30.12.2021 2:00 | Päivitetty 30.12.2021 7:22

Pandemian aikana monet muut hengitystievirukset, kuten influenssa ja rsv, ovat jättäneet ihmiset pitkälti rauhaan.

Kohta kaksi vuotta kestänyt kamppailu koronavirusta vastaan on vienyt tilaa tutummilta taudinaiheuttajilta.

Matkustuskiellot, ravintolasulut, etätyö, käsienpesu ja maskit ovat iskeneet viruksiin laajalla rintamalla.

Havainnot Influenssaviruksista ovat vuoden 2020 keväästä vähentyneet maailmassa 99 prosenttia, vaikka testaaminen ei ole vähentynyt.

Nyt näyttää siltä, että yksi kokonainen influenssaviruslinja on ajautunut sukupuuttoon, raportoi Melbournen yliopiston mikrobiologi Marios Koutsakos työtovereineen Nature Reviews Microbiology -tiedelehdessä.

Ihmisille vuosittain tautia aiheuttavat influenssavirukset jakaantuvat kahteen päätyyppiin A ja B.

Kolme neljästä influenssasta johtuu tavallisesti A-viruksista ja neljäsosa B-viruksista. Influenssa B jakaantuu vielä kahteen kehityslinjaan, Victoriaan ja Yamagataan, joista jälkimmäinen näyttää kadonneen.

Jos tämä kehityslinja todella on lopullisesti kadonnut maan päältä, rokottaminen influenssaa vastaan helpottuu.

Yamagata-linjan virusta ei ole löytynyt testeissä sitten vuoden 2020 maaliskuun. Epäilyjä tämän linjan tartunnoista on ollut viime influenssakaudella vain 31, eikä niitäkään ole varmistettu sekvensoinnilla.

Tutkijoiden mukaan ei ole vielä varmaa, onko Yamagata tullut lopullisesti tiensä päähän vai piilotteleeko se vain jossain tullakseen taas takaisin.

Influenssa B -virusten tiedetään vaipuvan ajoittain hiljaiseloon, jolloin niitä ei juuri havaita, mutta tekevän sitten paluun.

Joka tapauksessa Yamagata-linjan virukset ovat muita alttiimpia ajautumaan umpikujaan.

Ne eivät leviä ihmisestä toiseen yhtä herkästi kuin Victoria-linjan virukset, ja niiden laukaisemat epidemiat laajenevat hitaammin. Niinpä kontaktien vähentäminen katkaisee tehokkaammin Yamagatan tartuntaketjut.

Influenssalinjojen on myös huomattu leviävän eri tavoin eri ikäryhmissä. B-viruksista Yamagata tartuttaa tyypillisesti yli 25-vuotiaita. Victoria puolestaan on enemmän lasten vitsaus.

Koska aikuiset matkustavat enemmän, pandemian matkustusrajoitukset ovat siten purreet Koutsakosin ja kumppaneiden mukaan enemmän juuri Yamagataan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 14/2021

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat