Avaruusteleskooppi Webbin lämpösuojat saatiin paikalleen ja kireiksi – enää peilien avaus jäljellä - Tiede | HS.fi

Avaruusteleskooppi Webbin lämpösuojat saatiin paikalleen ja kireiksi – enää peilien avaus jäljellä

Lennonjohto on toteuttanut pitkälti toista sataa tärkeää asennusta alle kahdessa viikossa.

James Webb -avaruusteleskooppia testattiin vielä maan päällä joulukuussa. Hopeanväriset osat eli lämpösuojat levitettiin auki avaruudessa. Ne saatiin kireiksi tiistaina. Seuraavaksi nostetaan ylös pelit. Kuvassa pääpeili on jo ylhäällä testeissä.

3.1. 14:56 | Päivitetty 5.1. 11:19

Ison avaruusteleskooppi James Webbin lämpösuojus on nyt viritetty ja paikallaan avaruudessa.

Suoja saattiin paikalleen tiistaina juuri niin kuin Webbin kehittäjät suunnittelivat, kertoo Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tiedote.

Webbin viisikerroksinen lämpösuojus piti avata, levittää ja kiristää valmiiksi mutkikkaassa operaatiossa. Se oli noin kaksi päivää aikataulusta myöhässä.

Maanantaina suojus oli kiristystä vaille valmis. Silloin myös kerrottiin, että teleskoopin avaaminen avaruudessa viivästyy.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ja lennonjohto halusivat ensiksi tutkia kiristämiseen viritettyjä laitteita.

Insinöörit tarkistivat maanantaina, että pienet moottorit olivat oikeassa lämpötilassa – tai oikeastaan oikeassa kylmyydessä – ennen kuin suoja kiristettiin pinkeäksi.

”Luulimme, että saamme eroteltua ja pingotettua tiistaina vain kolme kerrosta”, kertoi Keith Parrish Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan webcastissa tiistaina. Hän on koko Webb-observatorion johtajia.

Työ alkoi jo maanantaina ja sujui hyvin.

”Päätimme, että miksi emme jatkaisi, kun kaikki suju”, hän kuvaili jännittäviä hetkiä. Helpotus oli suuri, kun suojus oli lopulta paikallaan, kireänä ja timantin muodossa.

Viimeinen eli viides kerros kiristettiin paikalleen tiistaina kello 19 jälkeen Suomen aikaa. Kaikkineen suojuksen avaaminen kesti kahdeksan päivää.

Suojus on välttämätön, jotta Webb saa kuvattua tarkasti avaruuden etäisiä kohteita. Se estää tehokkaasti Auringon, Maan ja Kuunkin lämpöhehkua häiritsemästä herkkiä mittauksia.

Webbin kylmä puoli saadaan näin jopa 235 pakkasasteeseen ja vieläkin kylmemmäksi kylmälaitteiden avulla. Webbin lämpimällä puolella on samaan aikaan plusasteisia lämpötiloja.

Lämpösuoja saatiin tiistaina kireäksi. Taiteilijan näkemys. Viritykseen tarvittiin useita apulaitteita.

”Välipäivänä” lennonjohto sai uutta tietoa siitä, miten iso teleskooppi käyttäytyy tositoimissa avaruudessa. Kaikki testit kun on tähän asti tehty Maan päällä.

”Olemme testanneet ja rakentaneet Webbiä Maan päällä 20 vuotta. Nyt otamme hieman lisää aikaa sen tutkimiseen, miten tämä observatorio käyttäytyy oikeissa oloissa avaruudessa”, sanoi Mike Menzel Nasan blogissa ennen lopullista viritystä. Hän on Goddardin avaruuslentojen keskuksen insinööri.

Viisikerroksinen mutta ohut lämpösuojus on valmistettu kaptonmuovista. Kerrokset on päällystetty alumiinilla. Viritetty suojus peittäisi maan päällä tenniskentän.

Webbissä on paljon eri moottoreita ja laitteita, joilla koko komeus avautuu.

On laskettu, että ne suorittavat yli 300 vaihetta ennen kuin Webb on kokonaan avattu. Jokaisen vaiheen pitää onnistua.

Yksi kalvo on hyvin kevyt ja hiuksenohut. Koko suojus levisi mittaansa hämmästyttävän monen saranan, moottorin, vaihteen, jousen, hihnapyörän ja kaapelin yhteispelillä.

Suojuksen avaamisessa käytettiin Nasan laskujen mukaan 139:ää eri mekanismia.

Viime viikon lopulla lämpösuoja asennettiin jo siihen vaiheeseen, että se oli avattu pakkauksestaan.

Suojuksessa on viisi kerrosta. Ne lepäsivät levitettyinä alustoilla ennen kiristystä.

”Webbin lämpösuojus on kuin laskuvarjohyppääjän laskuvarjo”, vertaa Krystal Puga avaruusyhtiö Northrop Grummanista suojuksen tärkeyttä.

Yhtiö kokosi Webbin alihankinnassa saatuja osia teleskoopiksi.

Lue lisää: Suurin, kallein ja mullistavin – jouluaattona lähtee matkaan laite, jonka mittaukset voivat muuttaa maailmamme

Webb matkaa nyt koko ajan kohti avaruuden L2-pistettä. Laite on jo pitkällä Kuun kiertoradan tuolla puolen.

Seuraavaksi webbiin asennetaan paikoilleen peilit eli apupeili ja pääpeili. Työn odotetaan valmistuvan viimeistään sunnuntaina 9. tammikuuta.

Valmis Webb asettuu tammikuun lopulla noin 1,5 miljoonan kilometrin päähän L2-pisteeseen. Siellä Auringon, Maan ja Kuun lämpöhehkut eivät enää häiritse herkkiä mittauksia, kiitos myös suojuksen.

Tammikuun lopun jälkeen laitteiden virittely jatkuu, mutta pahin on silloin ohitse.

Tutkijat puhuivat ennen lähtöä kahdesta kauhun viikosta heti lähdön jälkeen. Nyt kauhuviikot ovat lähes ohi.

L2-pisteessä on kosolti aikaa trimmata laitteita. Ensimmäisiä kuvia kuorestaan avattu Webb nappaa vasta kesäkuun puolella.

Kevät menee Webbin laitteiden jäähdyttämiseen ja mittalaitteiden virittelyyn.

Lue lisää: Avaruusteleskooppi Webb painelee Kuun radan tuolla puolen ja kohti kaukaista L2-pistettä

Webb kohosi ongelmitta matkaan joulupäivänä eli 25. joulukuuta Ranskan Guyanasta. Matkaa voi seurata Nasan verkkosivulla.

Se on kallein ja ja suurin teleskooppi kautta aikojen. Tutkijat sanovat, että Webb tarjoaa kesällä 2022 ja sen jälkeen vuosien ajan täysin uusia kuvia ja mittauksia etäisestä avaruudesta.

Avaruutta ei ole ennen tutkittu näin syvältä eikä lämpösäteilyn aallonpituuksilla. Infrapunasäteily kertoo avaruuden syvyyksistä enemmän kuin näkyvä valoa.

Webb tutkii ensiksi tähtien ja galaksien syntyä ja kehitystä. Sitten se kohdistaa laitteensa jo löydettyjen vieraiden eksoplaneettojen kaasukehiin. Niiden koostumus kertoo paljon itse planeetoista.

Webb kuvaa infrapunallaan myös kaasu- ja pölypilvien läpi.

Avaruuden lähiseudulla se tutkii planeetoistamme ainakin jäisiä kaasujättejä eli Uranusta ja Neptunusta.

Se tutkinee myös jäisiä kohteita, jotka kiertävät Aurinkoa Kuiperin vyöhykkeellä, aurinkokuntamme reunamilla.

Jos kaikki menee hyvin, Webb kuvaa avaruutta pitkälle yli 5,5 vuotta. Joskus sen pienistä moottoreista loppuu ajoaine eli polttoaine.

Polttoainetta ei voi viedä teleskooppia ohjaaviin pieniin suuttimiin lisää, koska Webb on liian kaukana Maasta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat