Kiilusilmäinen kinkaju on ketterä kummajainen - Tiede | HS.fi

Kiilusilmäinen kinkaju on ketterä kummajainen

Kinkaju kiipeää kätevällä kierteishännällään.

Kinkajun nimi viittaa erikoisesti ahmaan.

10.1. 2:00 | Päivitetty 10.1. 9:53

Tällä viikolla eläinpalsta etäopettaa eksoottisista Etelä-Amerikan eläimistä. Tiesitkö, että on olemassa otus nimeltään kinkaju? Suomeksi myös kierteishäntäkarhu.

Tämä ketterä nappisilmä on monella tavalla ristiriitainen. Tavoiltaan se muistuttaa apinaa, mutta kinkaju kuuluu kuitenkin puolikarhuihin, vaikkei sillä karhun kanssa paljon yhteistä ole.

Lihaa syövien petoeläinten Carnivora-lahkoonkin se luetaan, vaikkei kinkaju syö lihaa.

Kinkaju ei päätään moisella vaivaa. Se viihtyy Keski- ja Etelä-Amerikan sademetsissä ja kiipeilee puissa kätevän kierteishäntänsä avulla. Sillä on siis tarttumahäntä kuten joillain apinoilla, tavallaan viides raaja.

Kinkaju pystyy myös pyöräyttämään nilkkansa 180 astetta ympäri, mikä sekin helpottaa akrobaattisia toimenpiteitä. Se voi kiivetä miten päin vain.

Kissan kokoiset kinkajut liikkuvat aamu- ja iltahämärissä ja nukkuvat päivisin puiden suojassa. Niiden siritys ja elämöinti kaikuu latvustoissa.

Otus on kummallinen yhdistelmä näätää, apinaa ja pesukarhua. Jälkimmäinen onkin sille sukua.

Kinkaju syö lähes pelkästään hedelmiä, ja täydentää ruokaympyräänsä puiden lehdillä ja kasveilla. Hedelmäsalaattinsa päälle se saattaa ripauttaa pari termiittiä ja muurahaista lisäproteiinin lähteeksi. Toisinaan se saattaa ryövätä mehiläispesän ja lipoa hunajat parempiin suihin. Saksan kielessä otusta on kutsuttukin hunajakarhuksi.

Kinkajut ovat levinneet laajalle sademetsissä, eivätkä ne toistaiseksi ole uhanalaisia. Niitä kylläkin pyydystetään lemmikeiksi ja niiden nahasta tehdään muun muassa lompakoita. Lemmikkinä kinkaju ei liene kummoinen, vaikka onkin kovin söpö. Yöaktiivinen villieläin olisi parempi jättää kotimetsäänsä.

Mutta siis, mikä ihmeen kinkaju? Nimen kantamuoto tarkoitti algonkinin kielessä ahmaa. Amerikkoja kiertäneet ranskalaiset luonnontieteilijät sovelsivat jostain syystä nimeä tähän eläimeen.

Nimi on siis tullut Pohjois-Amerikan intiaaneilta, jotka eivät sademetsässä elävää otusta koskaan edes nähneet.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat