Tutkijat onnistuivat opettamaan kultakalaa ajamaan – ”Ne ovat aluksi ymmällään” - Tiede | HS.fi

Tutkijat onnistuivat opettamaan kultakalaa ajamaan – ”Ne ovat aluksi ymmällään”

Kultakalat pystyvät liikuttamaan erikoisvalmisteista ajoneuvoa uimalla siihen suuntaan, jonne ne haluavat laitteen liikkuvan.

10.1. 17:20

Israelilaisen Ben-Gurionin yliopiston tutkijat ovat onnistuneet opettamaan kultakaloja ajamaan erityisvalmisteista ajoneuvoa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tutkijat kutsuvat kulkuvälinettä lyhenteellä FOV eli fish-operated vehicle (”kalakäyttöinen ajoneuvo”). Käytännössä se on pyörien avulla liikkuva vesitankki, jonka sensorit havainnoivat kalan liikettä ja koko laitteiston sijaintia. Kultakalat pystyvät liikuttamaan ajoneuvoa uimalla siihen suuntaan, jonne ne haluavat laitteen liikkuvan.

Tämän artikkelin yhteydessä oleva video näyttää kultakalan ajonäytteen.

Tutkimuksessa kuusi kultakalaa sai noin kymmenen ”ajotuntia”, joiden aikana kaloja houkuteltiin kulkemaan merkitylle kohteelle. Kun kalat saapuivat maaliin, niille annettiin palkkioksi ruokaa.

Lopulta kalat todellakin oppivat kuljettamaan ajoneuvoa – hämmennyksestä toivuttuaan.

”Yllättävää kyllä, kalalta ei mene kauan ajoneuvon ajamisen opetteluun. Ne ovat aluksi ymmällään eivätkä tiedä, mistä on kyse. Mutta ne tajuavat nopeasti, että niiden liikkumisen ja ajoneuvon liikkumisen välillä on yhteys”, kommentoi tutkija Shachar Givon Reutersille.

Osa kultakaloista osoittautui myös nopeammiksi oppimaan kuin toiset.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että kalat pystyvät suunnistamaan luonnollisen elinympäristönsä ulkopuolella, mikä voi laajentaa tieteellistä tietoa eläinten navigointitaidoista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat