Lääketieteen läpimurto: ihmiselle asennettiin ensimmäistä kertaa sian sydän Yhdysvalloissa - Tiede | HS.fi

Lääketieteen läpi­murto: ihmiselle asennettiin ensimmäistä kertaa sian sydän Yhdysvalloissa

57-vuotias potilas on toipumassa leikkauksesta.

11.1. 11:44 | Päivitetty 11.1. 13:27

Yhdysvalloissa on siirretty ihmiselle ensimmäistä kertaa sian sydän. Potilas on toipumassa historiallisesta leikkauksesta, joka tehtiin perjantaina Marylandin yliopiston sairaalassa Baltimoressa.

Kahdeksan tuntia kestäneessä operaatiossa eläimen sydän alkoi sykkiä miehen rinnassa odotetusti, ja potilas hengittää jo omin avuin. Hän on kuitenkin toistaiseksi yhä kiinni verenkiertoa tukevassa laitteessa.

”Tämä on todellakin läpimurto ja antaa toivoa potilaille, jotka tulevaisuudessa voivat pelastua tämän ansiosta”, kehuu elinsiirtokirurgi Robert Montgomery USA Today -lehdessä.

Montgomeryn ryhmä New Yorkissa teki pohjatyön, jonka ansiosta sydämensiirto oli mahdollista.

Syksyllä he onnistuivat koemielessä siirtämään geenimuunnellun sian munuaisen aivokuolleelle potilaalle. Koe osoitti, että tiettyjä sian geenejä muokkaamalla potilaan elimistö ei hylji siirrettä.

Sian elimistö on riittävän lähellä ihmistä, jotta sen elimiä voitaisiin hyödyntää ihmisellä. Sian kudoksia on jo käytettykin esimerkiksi ihmisen sydämen läppävikojen korjaamiseen.

Geenimuokatulta ja varta vasten tarkoitukseen kasvatetulta vuoden ikäiseltä sialta otettu sydän sykkii nyt 57-vuotiaan yhdysvaltalaismies Dave Bennettin rinnassa.

Sialta oli muokattu kymmentä geeniä, joiden avulla sydämen pitäisi sopia ihmisen elimistöön ilman hylkimisreaktiota. Sian sydämen kasvua oli myös rajoitettu, jotta se sopisi ihmiselle.

”Tiedän, että tämä on epätoivoinen yritys, mutta tämä on viimeinen mahdollisuuteni.”

Kokeellinen operaatio oli Bennettille viimeinen oljenkorsi, sillä hän ei potilashistoriansa takia kelvannut elinsiirtolistalle. Ilman siirrettä Bennett olisi kuollut.

Kirurgi Bartley Griffith ehdotti potilaalle poikkeuksellista toimenpidettä.

”Emme voi siirtää sinulle ihmisen sydäntä, mutta voimme kokeilla sian sydäntä. Sellaista ei koskaan aiemmin ole tehty”, leikkauksen suorittanut Griffith kertoo potilaan kohtaamisesta New York Timesissa.

Potilas Bennett oli hetken hiljaa. Sitten hän kysyi:

”No, alanko minä sitten röhkimään?”

Perhe ja lääkärit seuraavat Bennettin toipumista toiveikkaina.

”Isä tiesi, että tämä on hänen viimeinen mahdollisuutensa. Hän on taistelijaluonne”, Bennettin poika David kertoo USA Todaylle.

”Haluan elää. Tiedän, että tämä on epätoivoinen yritys, mutta tämä on viimeinen mahdollisuuteni”, Bennett sanoi ennen leikkausta.

Bennettin uusi sydän on otettu Revivicor-yhtiön kasvattamalta muuntogeeniseltä sialta. Revivicor on uusia hoitomuotoja kehittävän biotekniikkayhtiö United Therapeuticsin tytäryhtiö.

Vuoden ikäinen sika oli varta vasten kasvatettu ja geneettisesti räätälöity elinsiirtokokeita varten. Ensinnäkin sialta oli muokattu kolmea geeniä, joiden normaali toiminta estäisi elimen soveltuvuuden ihmiselle. Yksi näistä geeneistä tuottaa sokerimolekyyliä, jota ihmisen elimistö hylkii. Nämä geenit sammutettiin sialta.

Sitten sian perimään räätälöitiin kuusi ihmiseltä otettua geeniä, jotka puolestaan edistävät sian sydämen sopeutumista ihmisen elimistöön.

Lopuksi sammutettiin eräs kasvua säätelevä geeni. Sika jäi tarkoituksella alamittaiseksi normaaliin lajitoveriinsa verrattuna. Geenimuokkauksen ansiosta sen sydämen kasvu myös pysähtyi.

Aiemmissa, paviaaneilla tehdyissä kokeissa on käynyt niin, että sian sydän on jatkanut kasvuaan paviaanin rinnassa siirron jälkeen, mikä ei käy laatuun.

Viimeisen vuosikymmenen aikana olemme edistyneet yhdellä geenillä muokatusta siasta kahteen, viiteen, lopulta kymmeneen geeniin”, sanoo Revivicor-yhtiön tiedejohtaja David Ayares USA Todayssa.

Munuaissiirteitä varten saattaa riittää yhden geenin muokkaus. Yhtiö kaavailee myös keuhkosiirteitä. Ne voivat olla monimutkaisempia.

Leikkauksessa potilaalle annettiin myös uudenlaista, immuunijärjestelmää hillitsevää lääkettä.

Paviaaneille tehdyissä elinsiirroissa on myös opittu, että siirresydäntä ei voi säilöä pelkästään jäähän, kuten ihmiselinten kanssa tehdään. Tarvitaan erityinen ravinne- ja hormonikäsittely, jotta sian sydän alkaa toimia.

Koepotilas Bennettin oma sydän alkoi reistailla lokakuussa. Hänelle oli jo aiemmin asennettu sian kudoksesta otettu sydänläppä.

Bennettin sydäntä yritettiin pelastaa, mutta se oli tulossa tiensä päähän. Hän ei kelvannut elinsiirtolistalle, koska oli aiemmin jättänyt hänelle määrättyjä lääkkeitä ottamatta ja perunut lääkärikäyntejä.

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) antoi kokeelliselle toimenpiteelle poikkeusluvan nopeassa aikataulussa. Lupa tuli uudenvuodenaattona ja poikkeuksellinen leikkaus aloitettiin viime perjantaina kello 8.30 Yhdysvaltojen itärannikon aikaa.

”Anatomia oli hieman kimuranttia. Jouduimme turvautumaan nokkelaan plastiikkakirurgiaan saadaksemme sydämen sopimaan”, leikkausta johtanut kirurgi Griffith kertoo New York Timesissa.

Kun verenkiertoa estävät kiristimet poistettiin, sian sydän alkoi sykkiä.

”Se käynnistyi heti. Sydän toimii ja näyttää normaalilta”.

Vielä on aikaista sanoa, toimiiko siirre lopullisesti. Tällaista geeniräätälöityä elinsiirtoa eläimeltä ihmiselle ei ole koskaan aiemmin tehty.

1960-luvulla muutamalle ihmiselle kokeiltiin siirtää simpanssin munuaisia. Yksi heistä eli 9 kuukautta leikkauksen jälkeen.

Vuonna 1984 vastasyntynyt ja vaikeasti sydänvaurioinen Stephanie Beauclair sai paviaanin sydämen. ”Baby Fae” kuitenkin kuoli 21 päivää siirteen jälkeen, kun elimistö hylki sydäntä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat