Raportti: Vuodet 2013–2021 olleet ennätyslämpimiä mittaushistoriassa - Tiede | HS.fi

Raportti: Vuodet 2013–2021 olleet ennätyslämpimiä mittaushistoriassa

Toisen tuoreen tutkimuksen mukaan kuumuus ja kosteus, jotka yhdistelmänä vaikeuttavat ja vaarantavat ulkoilmatöitä, aiheuttavat vuosittain 677 miljardin työtunnin menetyksen ympäri maailmaa.

Elokuussa 2021 palomiehet sammuttivat maastopaloa Evian saarella Kreikassa.

14.1. 15:02

Torstaina julkaistun yhdysvaltalaisviranomaisen raportin mukaan vuodet 2013–2021 päätyivät kaikki kuumimpien vuosien tilaston kärkisijoille. Viimeksi kuluneet yhdeksän vuotta ovat siis olleet lämpimimpiä vuosia yli vuosisadan ulottuvassa tilastossa.

Raportista uutisoi uutistoimisto AFP. Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio (NOAA) julkaisee raporttinsa vuosittain.

Vuonna 2021 maapallon keskilämpötila oli 0,84 celsiusastetta korkeampi kuin 1900-luvulla keskimäärin. Näin ollen vuosi 2021 nousi kuudenneksi kuumimmaksi vuodeksi tilastossa, joka ulottuu vuoteen 1880 asti. Myös Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan raportin mukaan vuosi 2021 oli yhdessä vuoden 2018 kanssa sijalla kuusi kaikista lämpimimpien vuosien listalla.

Euroopan ympäristötiedon palveluverkosto Copernicuksen arvion mukaan viime vuosi oli viidenneksi lämpimin tilastossa, joka ulottuu 1800-luvun puoliväliin.

NOAA:n mukaan ennätyslämpötilat johtuvat kasvihuonekaasujen pitoisuuksien noususta ilmakehässä. Lisäksi sen mukaan on suuri todennäköisyys sille, että myös vuosi 2022 nousee kymmenen lämpimimmän vuoden joukkoon.

Länsi-Australian osavaltiossa mitattiin torstaina 50,7 asteen hellelukemia. Lukema on yhtä korkea kuin vuonna 1962 mitattu ennätys.

Toisen tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kuumuus ja kosteus, jotka yhdistelmänä vaikeuttavat ja vaarantavat ulkoilmatöitä, aiheuttavat vuosittain 677 miljardin työtunnin menetyksen ympäri maailmaa, AFP kertoi torstaina.

Tutkijoiden mukaan tukahduttavien lämpötilojen vaikutuksia esimerkiksi maataloudessa ja rakennusalalla työskenteleviin ihmisiin on aliarvioitu.

Heidän mukaansa ilmanalan tukaluudesta johtuvat vaaralliset työolosuhteet ovat lisääntyneet viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana, ja ilmastonmuutos pahentaa tilannetta.

Tutkimus julkaistiin Environmental Research Letters -julkaisussa. Siinä tarkasteltiin vuosia 2001–2020. Näinä vuosina on tutkimuksen mukaan vuosittain menetetty 677 miljardia työtuntia kosteisiin ja kuumiin työolosuhteisiin liittyen.

”Jos ulkona työskentelevät työntekijät menettävät tuottavuutta tällaisissa lämpötilan ja ilmankosteuden lukemissa, silloin työtunteja saatetaan tropiikissa menettää jopa 500–600 tuntia henkilöä kohden vuodessa. Tämä olisi yli kaksinkertainen määrä verrattuna aiempiin arvioihin, tutkija Luke Parsons Duken yliopistosta sanoi AFP:n mukaan.

Tutkimuksessa tarkasteltiin esimerkiksi Intiaa, Kiinaa ja Bangladeshia.

”Tulokset osoittavat, että meidän ei tarvitse odottaa 1,5 asteen lämpenemistä nähdäksemme ilmastonmuutoksen vaikutuksia työntekoon ja talouteen”, Parsons totesi.

Ilmaston pitkäaikainen lämpeneminen 1,5 asteen rajan yli voi aiheuttaa jopa peruuttamattomia seurauksia ihmisille ja ekosysteemeille. Jos ilmasto jatkaa lämpenemistään tähän tahtiin, 1,5 asteen raja saattaa ylittyä jo lähivuosina.

Ilmastonmuutokset vaikutukset, kuten luonnonkatastrofit, koettelivat maailmaa viime vuonna.

Euroopassa esimerkiksi Kreikassa laajat maastopalot roihusivat elokuussa. Maastopalot riehuivat muun muassa myös Venäjällä Siperiassa viime kesänä, samoin kuin Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Myös tulvia koettiin ympäri maailmaa. Esimerkiksi Saksaa, Belgiaa, Alankomaita ja Luxemburgia ravisuttivat tulvat kesällä, ja niissä kuoli ainakin 200 ihmistä. Yhdysvaltain itärannikolla kuoli kymmeniä ihmisiä loppukesästä rankkasateiden ja hirmumyrsky Idan aiheuttamissa syöksytulvissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat