Kannattaisiko kolmesti rokotetun sairastaa koronatauti alta pois superimmuniteetin saavuttamiseksi? Husin Järvinen: ”En voi mitenkään suositella itsensä sairastuttamista” - Tiede | HS.fi

Kannattaisiko kolmesti rokotetun sairastaa koronatauti alta pois superimmuniteetin saavuttamiseksi? Husin Järvinen: ”En voi mitenkään suositella itsensä sairastuttamista”

Lääkäreiden vastaus on yksimielinen.

Opasteita koronarokotuspaikalle Helsingissä keskiviikkona.

15.1. 2:00 | Päivitetty 15.1. 6:33

Koronaviruksen tuorein muunnos omikron leviää vauhdilla. Pessimististen arvioiden mukaan tartunnan saavat ennen pitkää lähes kaikki.

Rokotetuilla tauti jää kuitenkin useimmiten lieväksi, ja kolmannen rokotteen jälkeen riskin pitäisi alentua vielä entisestään, ainakin joidenkin kuukausien ajaksi.

Ei siis ihme, että monen perusterveen ja kolmesti rokotetun mieleen onkin noussut kysymys, kannattaisiko tauti sairastaa alta pois rokotesuojan ollessa vahvimmillaan.

Ei kannattaisi, vastaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektiosairauksien linjajohtaja Asko Järvinen.

”En voi mitenkään suositella itsensä sairastuttamista”, Husin Asko Järvinen sanoo.

”Korona on vakava tauti, joka vaikeassa muodossaan uhkaa jopa henkeä. Vaikka perusterveen ja rokotetun riski sairastua vakavasti on pieni, en lääkärinä voi mitenkään suositella itsensä sairastuttamista”, Järvinen sanoo.

Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori Anu Kantele on samoilla linjoilla.

”En voi suositella tartunnan hankkimista. En myöskään ole kuullut, että kukaan tutkija tai viranomainen missään päin maailmaa olisi kehottanut tartuttamaan itsensä. Linja näyttää täysin yhtenäiseltä.”

Jokaiseen tartuntaan liittyy epävarmuutta, Kantele muistuttaa.

”Sairaaloihin tulee toistuvasti ihmisiä, jotka ovat kuuluneet tietämättään riskiryhmään. Ei siis kannata tuudittautua ajatukseen, ettei vakava tautimuoto voi koskea itseä.”

Ja vaikka itse sairastaisi taudin lievänä, sen voi vahingossa tartuttaa tartuttaa eteenpäin ihmiselle, jolle se onkin vakavampi.

Taudin sairastamisesta voi tehdä houkuttavan ajatus superimmuniteetista, joka suojaisi myöhemmiltä tartunnoilta.

Lue lisää: Rokotetulle muodostuu korona­taudista ”super­immuniteetti”– Asian­tuntija selittää, mistä on kyse ja mitä rokotetun elimistössä tapahtuu sairastuessa

Myös immuniteettiin liittyy kosolti epävarmuutta. Emme vielä tiedä, kuinka pitkään immuunisuoja kestää ja missä määrin se suojaa viruksen mahdollisilta myöhemmiltä muunnoksilta.

Lisäksi tartuntaan liittyy riski pitkittyneestä koronataudista, josta tietoa on toistaiseksi vähän.

Vielä selkeämmältä tilanne vaikuttaa, kun katsotaan yksilöiden sijasta kokonaisuutta.

Yhteiskunnan kannalta hankalin tilanne on, jos kaikki sairastuvat yhtä aikaa. Vaikka moni saisikin omikronin enemmin tai myöhemmin, selviytymistä auttaa tartuntojen jakautuminen pitkälle aikavälille.

”Sairaalat ovat jo nyt kovilla. Jokainen ylimääräinen potilas kuormittaa terveydenhoitoa ja vie paikan tarvitsevalta”, Kantele toteaa.

Lue lisää: Näin THL arvioi omikronaallon kehitystä ministeriryhmälle: Sairaanhoidon tarve suurin helmikuussa

Mutta silti. Eikö kolmannen rokotteen tuomaa suojaa kannattaisi mitenkään hyödyntää?

”Jos ajatellaan puhtaan teoreettisesti, kolmannen rokotteen saaneiden olisi ehkä viisainta altistua koronalle lievästi. Niin että vasta-aineita alkaa kehittyä, mutta tartuntaa ei synny”, Järvinen toteaa.

”Mutta miten tämän sitten käytännössä tekisi, se onkin sitten vaikeampi kysymys.”

Tällä hetkellä näyttää joka tapauksessa siltä, ettei kenenkään tarvitse erikseen etsiä omikronia. Kuluvalla viikolla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu yli 30 000 tartuntaa.

Jos ajatellaan, että todellinen määrä on todettuihin nähden nelin- tai viisinkertainen, se tarkoittaa, että melkein joka kymmenes alueella on saanut viikon sisällä tartunnan, Järvinen laskee.

Tartunnan saamiseen ei siis tarvita mitään koronabileitä, Järvinen toteaa.

”Tai edes bileitä. Sanoisin, että kaikki bileet ovat näillä tartuntaluvuilla koronabileitä, eikä niihin kannata mennä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat