Pari päivää tulisi välttää raskasta liikuntaa.
Rokotuksen jälkeistä ohjetta on viime aikoina kuultu tiheään. Mutta minkä vuoksi rokotteen jälkeen ei saisi lähteä lenkille?
”Raskaan liikkumisen välttäminen muutaman päivän ajan on varotoimi”, kertoo ylilääkäri Maija Kaukonen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.
Suurimmalle osalle koronarokotteen saavista ei tule merkittäviä oireita. Pistopaikka saattaa kipeytyä tai olo saattaa olla hieman nuutunut.
”Vähemmistölle rokotuksesta voi kuitenkin tulla yleisoireita kuten kuumetta tai pahaa oloa. Oireet eivät yleensä ole vaarallisia mutta kertovat elimistön kehittävän vastetta. Niiden aikana raskas liikunta ei ole viisasta”, Kaukonen sanoo.
Kaukonen vertaa tilannetta lievään virusinfektioon, esimerkiksi nuhakuumeeseen.
”Samaan tapaan kuin nuhaisena ei kannata lähteä lenkille, ei se kannata rokotteenkaan jälkeen.”
On luonnollista, että rokotteesta voi seurata oireita. Koronarokotteessa ihmiselle aiheutetaan reaktio koronavirusinfektion piikkiproteiinilla. Näin elimistön immuunipuolustus oppii tuhoamaan viruksen.
Joskus rokotereaktio nousee sen verran voimakkaaksi, että siitä seuraa oireita. Rasitus voi pahentaa niitä.
Koronavirusta vastaan käytetyt rna-rokotteet voivat aiheuttaa harvinaisena haittana sydänlihastulehduksen, jota esiintyy myös erilaisten virusinfektioiden jälkitautina. Koronarokotteiden on arvioitu aiheuttavan väestössä noin yhden ylimääräisen sydänlihastulehduksen 25 000 annettua rokotetta kohden.
Tapaukset ovat olleet yleensä lieviä ja ilmaantuneet kolmen päivän kuluessa rokotteesta. Tyypillinen oire on ollut rintakipu.
Suurin riski koronarokotetta seuranneisiin sydänlihastulehduksiin on huomattu alle 30-vuotiailla miehillä, jotka ovat saaneet toisen Modernan rokotteen. Tämän takia nuoria miehiä rokotetaan Suomessa enää Pfizerin rokotteella.
Lievät tapaukset hoituvat kotona. Sydänlihastulehduksen aikana ei saa harrastaa liikuntaa.
Muutoin rokotuksen jälkeinen liikuntakielto koskee treenaamista tai rankkaa fyysistä työtä. Muutaman juoksuaskeleen ottaminen vaikkapa bussiin ehtiäkseen ei ole kiellettyä.
Muutenkin Kaukonen kehottaa kuuntelemaan omaa kehoaan ja tekemään päätökset sen mukaan.
”Jos olo on hyvä, voi liikkua kevyesti. Oireisena ei kannata kannata mennä urheilemaan vaikka lenkki viikoittaisessa kunto-ohjelmassa olisi.”
Lapsia koskevat samat ohjeet kuin aikuisiakin. Pihaleikkejä ei tarvitse kieltää, Kaukonen sanoo.
”Osa lapsista treenaa kuitenkin tavoitteellisesti ja harjoitukset voivat olla fyysisesti raskaita. Tällöin tulee harkita voiko harjoituksissa käydä.”