Kokeessa tartutettiin koronaa tahallisesti – tartunnan sai vähän yli puolet koehenkilöistä

Tutkijoiden oli mahdollista seurata tarkasti tartunnan etenemistä. Koe tehtiin Britanniassa.

Koronavirus tarttuu ja sairastuttaa ihmisiä arvaamattomasti.

17.3. 2:00 | Päivitetty 17.3. 7:53

Ainutlaatuisessa tutkimuksessa Britanniassa tutkijat tartuttivat koronaviruksen tahallisesti joukolle vapaaehtoisia.

Terveet nuoret aikuiset saivat nenäänsä tipan, jonka mukana oli pieni annos koronaviruksia.

Virusmäärä vastasi sitä, joka olisi räkäpisarassa silloin, kun ihminen on kaikkein tartuttavimmillaan.

Kokeeseen osallistui 34 vapaaehtoista, joita seurattiin ja testattiin tiuhaan lontoolaisen Royal Free -sairaalan eristystiloissa.

Tartunnan sai 18 koehenkilöä eli vähän päälle puolet.

Isoon osaan virus ei siis tarttunut joko siksi, että virusmäärä oli pieni, tai sitten heidän terhakka immuunijärjestelmänsä ei päästänyt virusta asettumaan elimistöön.

Tapaukset voivat auttaa selvittämään, miksi jotkut ovat alttiimpia saamaan taudin ja toiset säästyvät kokonaan tartunnalta.

Koe antoi mahdollisuuden seurata infektion kulkua tarkasti, koska tutkijat tiesivät täsmälleen, minä hetkenä tartunta oli saatu.

Selvisi, että virusmäärä oli runsaimmillaan viisi päivää tartuttamisesta. Elinvoimaista virusta löytyi keskimäärin vielä kymmenen päivän päästä siitä, kun virusannos oli tipautettu sieraimeen.

Suurin osa sai lieviä tai kohtalaisia oireita, kuten nenän tukkoisuutta, kurkkukipua, lihassärkyä ja kuumetta.

Oireet huipentuivat virusmäärän tavoin viiden päivän kuluttua tartuttamisesta. Monelta katosi väliaikaisesti hajuaisti. Yhdellä se reistaili hieman vielä puolen vuoden kuluttua.

Kaksi osallistujista pysyi oireettomina. Testeissä heillä oli kuitenkin yhtä paljon virusta kuin oireisilla.

”Vaikka näillä ihmisillä ei ollut lainkaan oireita, he tuottivat äärimmäisen paljon virusta. Se kertoo viruksen tarttuvuudesta ja selittää, miksi pandemia on levinnyt niin nopeasti”, kommentoi Science-tiedelehden artikkelissa tutkimuksen päätekijä Chris Chiu Lontoon Imperial Collegesta.

Kokeessa käytettiin virusta, jota oli liikkeellä Britanniassa vuosi sitten, kun tutkimus alkoi.

Sittemmin vallalle päässeet muunnokset antaisivat luultavasti jonkin verran toisenlaisen kuvan tartunnan ja taudin kulusta. Tutkijat kaavailevatkin vastaavaa koetta deltalla.

Tartuttamiskokeita suunniteltiin jo pandemian alussa. Idea olisi ollut selvittää rokotteiden tehoa pienessä joukossa ja korvata isot väestötutkimukset.

Joidenkin tutkijoiden mielestä menettelyllä voisi yhä testata rokotteita, jotka on kehitetty torjumaan uusia muunnoksia.

Tutkimus on arvioitavana Nature-julkaisuryhmän tiedelehteen.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3 / 2022

Lue lisää: Kannattaisiko kolmesti rokotetun sairastaa koronatauti alta pois superimmuniteetin saavuttamiseksi? Husin Järvinen: ”En voi mitenkään suositella itsensä sairastuttamista”

Lue lisää: Tutkijat selvittivät, miksi delta­variantti tarttuu niin tehokkaasti: yhden amino­hapon mutaatio lisää tartuttavuutta monin­kertaisesti

Lue lisää: Tutkimus: Naishormoni estrogeeni voi suojata naisia vakavalta korona­taudilta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat