Keinosydän käy ydinvoiman avulla

7.3. 2:00

Maaliskuussa 1972: Ydinvoimalla toimiva keinotekoinen sydän saattaa ennen pitkää korvata kalliit ja epävarmat sydämensiirrot. Yhdysvalloissa on viimeisen puolen vuoden aikana kokeiltu muovista valmistettuja keinosydämiä sijoittamalla niitä vasikoiden sydänten tilalle.

Keinosydämen energialähteenä käytetään radioaktiivisesta plutoniumista valmistettuja paristoja, joista riittää voimaa kymmeneksi vuodeksi. Samantapainen voimanlähde on myös helmikuun lopulla kohti Jupiteria lähetetyssä Pioneer 10:ssa.

Seitsemän kuukautta kestäneen yhtäjaksoisen koekäytön ajan keinosydän on toiminut moitteettomasti.

Keinosydän on suurin piirtein ihmisen sydämen kokoinen. Myöskään voimanlähteen koko ei tule aiheuttamaan ongelmia, ja mahdollisesti se voidaan sijoittaa potilaan vatsaonteloon kymmenvuotisen toimintansa ajaksi.

Pelkkä koko ei kuitenkaan ole ratkaiseva, sillä toistaiseksi ei ole selvitetty, miten keho reagoi keinosydämeen. Yksi suurimmista hankaluuksista on hylkimisilmiö, joka tuottaa vaikeuksia myös sydämensiirroissa. Kudokset on lisäksi suojattava plutoniumparistosta lähtevältä säteilyltä.

Keinosydäntä käytettäessä vältytään monilta sydämensiirtoja rasittavilta juridisilta ja tunneperäisiltä vaikeuksilta. Ihmisen sydämen työtä korvaamaan tai helpottamaan keinosydän saataneen kuitenkin vasta kuluvan vuosikymmenen loppupuolella.

Nykyisten arvioiden mukaan — arviot ovat tietenkin vain suuntaa-antavia — keinosydänlaitteistot tulisivat sarjatuotannossa maksamaan ehkä 20 000 markkaa ja vuosittain niillä voitaisiin auttaa satojatuhansia sydänpotilaita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat