Kaivoksissa kupsahteleville kanarialinnuille kehitettiin elvytyslaite

Kanarialintuja elvytettiin happilaitteilla hiilikaivoksissa.

Kanarialintu varoitti vaarasta.

7.3. 2:00

Vaara vaanii nurkan takana, mutta sitä ei aina tahdo nähdä.

Siviiliammateista vaarallisin oli entisaikojen kaivostyöntekijällä. Hiilikaivosten tunkkaisiin kuiluihin kertyi myrkkykaasuja, joita ihminen ei kyennyt aistimaan ennen kuin oli liian myöhäistä.

Vuonna 1896 skottilääkäri John Haldane oivalsi ongelman ja keksi jo kuuluisaksi tulleen varoitusjärjestelmän, eräänlaisen luomuhälyttimen. Kaivosmiehet kantoivat mukanaan kanarialintua häkissä.

Jos lintu kuukahti, ilmassa oli niin paljon häkää, että oli syytä poistua. Myrkkykaasut kertyvät pienen linnun verenkiertoon paljon nopeammin kuin ihmiseen.

Kanarialinnulle tehtävä oli tietysti kelju ja julma. Mutta toisin kuin luulisi, kaikki linnut eivät kuolleet. Kaivosmiehille pieni peippolintu oli myös ystävä ja lemmikki pimeydessä, eikä sitä haluttu noin vain uhrata.

Jo varhain linnuille keksittiin pieni elvytyskammio – lasilaatikko, jossa oli happisäiliö. Jos lintu pökertyi, laatikon luukku suljettiin ja sinne johdettiin happea, kunnes sirkuttaja virkosi.

Usein lintuja ei vietykään kaivoksiin pelkässä häkissä, vaan tässä lasilaatikossa. Se oli kuin pieni avaruuspuku kanarialinnulle.

Lintuja käytettiin Englannin hiilikaivoksissa vielä vuonna 1986, kunnes ne lopulta korvattiin sähköisillä kaasuilmaisimilla.

Myrkkykaasujen vaikutuksen oivaltanut tohtori Haldane oli vanhan ajan uhkarohkea tutkijaluonne.

Hän ei altistanut muita vaaraan, vaan selvitti näkymättömien myrkkyjen vaikutusta kokeilemalla niitä itseensä. Haldane esimerkiksi asettui kammioon, johon johdettiin häkää, ja kirjasi tuntemuksiaan kaasun alkaessa vaikuttaa.

Hän auttoi hoitamaan taistelukaasujen uhreja ensimmäisessä maailmansodassa ja kehitti ensimmäisen happiteltan. Ei käy ilmi, oliko myös kanarialintujen happisäiliö Haldanen keksintöä.

Ilmastonmuutoksessa monet lajit toimivat varoittavina kanarialintuina. Jäkälät kertovat ilmanlaadusta, simpukat vesiin kertyvistä ympäristömyrkyistä, korallit merten lämpenemisestä.

Merkit ovat olemassa. Nyt pitäisi vain tehdä jotain.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat