Ennätysmuuttaja palaa ulapan yli – maailmankiertäjä nauttii matkoillaan runsaasta päivänvalosta

Euroopan ja Pohjois-Amerikan lapintiirat lentävät samoja kaistoja pitkin. Ne tunnetaan lintuina, jotka lentävät maailman pisimmät muuttomatkat.

Lapintiira näkee matkoillaan maailman meriä. Se on suuren osan ajastaan runsaan valon alueella.

23.3. 2:00 | Päivitetty 23.3. 6:46

Lapintiirat ovat marraskuusta asti tankanneet pikkukaloja ja äyriäisiä kesäauringossa Etelämantereen vesillä.

Maalis–huhtikuussa ne starttaavat toista kuukautta kestävälle muuttolennolleen kohti Euraasian ja Pohjois-Amerikan pohjoislaitoja. Osa päätyy pesimään Suomeen merensaaristoon ja Lapin sisävesille.

Lapintiirat tunnetaan sekä maailman pitkämatkaisimpina muuttolintuina että maailman piintyneimpinä päiväeläiminä.

Esimerkiksi Huippuvuorilla pesivien lapintiirojen on laskettu kokevan noin 80 prosenttia valoisasta ajasta, jota maapallolla on tarjolla.

Pilkkopimeitä öitä ne tapaavat vain muutoillaan. Pimeys rajoittaa niiden ruokailua, koska ne kalastavat vain päivänvalossa. Kevätmuutollaan ne eivät maltakaan kovin monta kertaa pysähtyä aterioimaan.

Ne kiitävät nopeinta reittiä keskeltä valtameren ulappaa vallitsevien tuulten avustamina.

Samoilta kaistoilta Atlantin ylittävät niin Pohjois-Amerikan kuin Euroopan linnut, kertovat tutkijat. He selvittivät nyt ensimmäisinä kanadalaisten lapintiirojen muuttoreitit.

Lapintiiroja kannattaisi suojella perustamalla muuttoreittien varrelle liikkuvia suojelualueita.

Syksyllä lapintiiroilla on eri reitit kuin keväällä

Lapintiirojen etelänmatkoja on kartoitettu aiemmin kiinnittämällä paikantimia lintuihin, jotka pesivät Pohjois-Euroopassa, Grönlannissa ja Alaskassa.

Sekä syksyisin että keväisin niiden reiteille etsiytyvät myös Kanadassa pesivät yksilöt, raportoivat kanadalaiset, yhdysvaltalaiset ja saksalaiset tutkijat Marine Ecology Progress Series -lehdessä. Tutkimuksen tiedote löytyy tästä linkistä.

Syksyisin Atlanttia ylittävät Euroopan ja itäisen Pohjois-Amerikan tiirat kaartavat Brasilian tai Namibian kalaisten rannikoiden tuntumasta ja pysähtyvät monta kertaa ruokailemaan.

Läntisen Amerikan linnut syöpöttelevät Tyynellämerellä Kalifornian, Perun ja Chilen rannikkovesillä.

Muuttoreitit kulkevat kuitenkin kauempana rannikoista kuin esimerkiksi sorsalinnuilla ja kahlaajilla. Vielä keskemmälle Atlanttia tai Tyyntämerta houkuttaa kevätmuutto.

Lapintiiroja kannattaisi suojella perustamalla muuttoreittien varrelle liikkuvia suojelualueita, tutkijat ehdottavat. Niiden sijainti seuraisi muuton vaihetta.

Julkaistu Tiede Luonto -lehdessä 2/2022

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat