Magneettinen limarobotti voisi auttaa vatsavaivoissa – ja sillä voisi liittää sähköjohtoja tiukoissa paikoissa

Magneettinen lima muuttaa muotoaan tarpeen mukaan. Nieltävää mönjää njää voisi ehkä käyttää eristämään haitallisia elimistön aineita.

Mönjämäinen ohjattava ja muuntautuva robotti voisi napata vatsasta vieraita kappaleita.

7.4. 2:00 | Päivitetty 7.4. 6:13

Magneettinen ja limainen möhkäle vatsaasi. Nielisitkö?

Ehkä, jos sen avulla voisi vatsassa saartaa ja ohjata elimistölle vaarallisia aineita.

Magneettinen ”limarobotti” muuttaa muotoaan tarpeen mukaan. Se pääsee esimerkiksi kapeiden paikkojen läpi. Sen avulla voi saartaa pieniä kohteita elimistössä.

Näin todistele tutkimuksessaan limaimaisen mönjän kehittänyt kiinalainen professori tutkija Li Zhang Hong Kongin kiinalaisesta yliopistosta.

Hän sekoitti ryhmänsä kanssa harvinaisen maametallin eli neodyymin seoksia booraksiin, jota on käytetty kodeissa muun muassa homeenestoon, puhdistukseen ja hyönteistorjuntaan.

Mönjässä on mukana vielä polymeeria, joka on polyvinyylialkoholia.

Lopputulos on epäilyttävän näköinen magneettinen mönjä. Sen viskositetti eli sitkaus vaihtelee siihen kohdistetun voiman mukaan.

Sen voi nauttia lähes kiinteänä tai nestemäisenä.

Mönjää voi ohjata kehon ulkopuolelta, koska aineen sisältämä neodyymi ja ulkoinen magneetti vetävät toisiaan puoleensa.

Magneettinen möykky saadaan näin liikkeelle ja pyörimään. Sen saa muovattua esimerkiksi O- ja C-kirjainten muotoon, kun siihen kohdistaa ulkoisen magneetin tietyllä tapaa.

’"Perimmäisenä tavoitteena on ottaa se käyttöön robottina."

Monjän avulla voisi esimerkiksi estää myrkyllisiä aineista vuotamasta ympäristöön. Sillä voisi ehkä kapseloida myrkkyjä, Zhang pohtii.

Se navigoi kapeissa tiloissa ja tarttuu kohteisiin ohjatusti. Se johtaa myös sähköä hyvin. Lima voi kääriytymällä kohteiden ympärille yhdistää toisiinsa johtoja ja piirejä ahtaissa ja tiukoissa paikoissa.

Zhang uskoo, että möykkymagneetti voisi tarjota apua ruoansulatuksen eri vaivoihin. Se voisi myös auttaa, jos lapsi on vahingossa niellyt pienen pariston. Sen saa ulos vatsalaukusta vahvan magneetin avulla.

Mönjä on kuin ohjattava robotti, sanoo kiinalainen nanokoon laitteiden kehittäjä ja tutkija Zhang.

Zhang sanoo, että limalla on "viskoelastisia ominaisuuksia". Se tarkoittaa, että "joskus se käyttäytyy kuin kiinteä aine, joskus kuin neste".

Tummahkoa magneettista mönjää on verrattu elokuvan flubberiin. Se oli pääroolissa elokuvassa Flubber – maailman mahtavin mönjä. Se on komedia ja tieteiselokuva, jossa flubber oli vihertävä möykky, joka muutti muotoaan.

Joustavia robotteja on toki tehty aiemminkin. Mutta sellaista ei ollut tehty, jossa robotti muuttaisi muotoaan ja sitä voisi samalla ohjata etänä.

’"Perimmäinen tavoite on ottaa se käyttöön robottina", Zhang sanoo New Scientistissa. Hän lisää, että limaan pitää saada lisää autonomiaa.

Ryhmällä ei vielä ole suunnitelmia testata sitä lääketieteellisesti.

"Tämä on vielä perustutkimusta. Yritämme yhä ymmärtää materiaalin ominaisuuksia.", Zhang sanoo sanomalehti Guardianin mukaan.

”Kun kosketat sitä hyvin nopeasti, se käyttäytyy kuin kiinteä aine. Kun kosketat sitä varovasti ja hitaasti, se käyttäytyy kuin neste”, Zhang sanoo.

Mönjän magneettiset hiukkaset voivat itsessään olla vaaraksi. Siksi tutkijat tuottivat monjään vielä suojaavan piidioksidista tehdyn kerroksen.

Zhang kuvaili möykyn valmistamista vertaisarvioidussa Advanced Functional Materials -tiedelehdessä. Tutkimus kuvasi ainetta ”magneettiseksi limarobotiksi”.

Lue lisää: Älylääke löytää tiensä syövän sisään ja vain sinne – Helsingin Viikissä kehitetään sähly­pallon näköistä hiukkasta, johon lääkeaineet voi pakata

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat