Elämän arktinen keidas umpeutuu, koska lämpeneminen ajaa sinne jäälauttoja

Pohjoisen suurin merijään aukko on elättänyt niin eläimiä kuin ihmisiä.

North Waterin merijään aukko herää keväisin.

7.4. 2:00 | Päivitetty 7.4. 9:22

Ilmaston lämpeneminen paitsi huventaa kelluvia merijäitä myös työntää niitä vääriin paikkoihin.

Niitä ei kaivattaisi esimerkiksi isoon merijään aukkoon eli polinjaan North Wateriin, joka talvisin kehittyy Grönlannin luoteispuolelle Naresinsalmeen ja Baffininlahteen.

Lähes Lapin kokoisena se on pohjoisen pallonpuoliskon suurin ja tuottoisin polinja. Se on jo tuhansia vuosia ruokkinut niin jääkarhuja, mursuja, valaita ja merilintuja kuin alueen alkuperäiskansoja.

Tuottoisuus perustuu leväkukintoihin, jotka avoveden ansiosta ryöpsähtävät keväisin heti, kun valo riittää yhteyttämiseen.

Levien kasvua edistää myös ravinteikas ja lämmin vesi.

Sitä kumpuaa polinjaan korvaamaan pintavettä, jota merivirta ja vallitsevat tuulet puskevat etelään. Veden vaihtuminen myös estää paikkaa jäätymästä.

Polinjaa suojaa kiintojäätulppa, joka talvisin kasvaa Naresinsalmen keskivaiheille. Ilmastonmuutoksen myötä tulppa uhkaa hiipua, varoittaa nyt kansainvälinen tutkijaryhmä, johon kuului suomalaisiakin.

Levätuotanto on vaihdellut. Jos jäätulppa pettää, virtaukset alkavat kuljettaa salmen pohjoispäästä ajojäätä polinjan peitoksi. Silloin leväkukinnot heikkenevät ja alueen ravintoketju nälkiintyy.

Sellaista on tapahtunut myös aiemmin, tutkijat kertovat Nature Communications -tiedelehdessä. Tutkimuksen tiedote on tässä linkissä.

He selvittivät alueen levätuotannon historiaa meren pohjakerrostumista.

Vakaimmillaan ja tuottavimmillaan polinja oli 4 400—2 700 vuotta sitten. Tuon jakson alussa Grönlannin ensimmäiset alkuperäisasukkaat vaelsivat sinne Kanadan suunnalta Ellesmerensaaren ja Naresinsalmen yli.

Epävakaaksi ja huonosti tuottavaksi polinja muuttui lämpimämpiä kausia sisältäneenä jaksona 2 700—800 vuotta sitten.

Isoksi osaksi ajasta Grönlannin ihmisasutus hävisi ja seudun merilintukannat romahtivat.

Nykyisten inuittien esivanhemmat saapuivat Grönlantiin noin 800 vuotta sitten, kun ison avannon vakaus palautui ja tuottavuus kohosi taas. Myös merilinnut palasivat.

Uuden epävakauden merkkejä polinja on alkanut osoittaa viime vuosikymmeninä.

Julkaistu Tiede Luonto -lehdessä 1/2022

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat