Aivotutkimus paljastaa, miksi teini vähät välittää äidin neuvoista

Kun nuori täyttää 13, vieras ääni alkaa kiinnostaa enemmän kuin äidin.

Noin 13 vuoden iässä lasten aivot alkavat reagoida eri tavalla äidin ääneen kuin nuoremmassa iässä.

28.4. 20:00

Jos teini-ikäinen ei tunnu kuulevan äidin kehotusta siivota huone, syy ei välttämättä ole siinä, ettei homma hirveästi huvita.

Syy voi uuden tutkimuksen mukaan olla alentunut kyky reagoida äidin ääneen.

Stanfordin yliopiston tutkijat huomasivat, että noin 13 vuoden iässä lasten aivot alkavat reagoida eri tavalla äidin ääneen kuin nuoremmassa iässä.

Aivoissa näet näkyy, että vieraat äänet alkavat vetää nuoren huomiota puoleensa.

”Aivan niin kuin vauva osaa virittyä äitinsä ääneen, murrosikäinen osaa virittyä uusiin ääniin”, tutkimuksen pääkirjoittaja, apulaisprofessori Daniel Abrams sanoo Stanfordin yliopiston tiedotteessa.

Teini-iässä ihminen alkaa suuntautua entistä vahvemmin kodin piiristä ulos maailmaan ja perheen ulkopuolelle, etenkin kavereihin ja muihin ikätovereihin.

Uusi, The Journal of Neuroscience -tiedelehden julkaisema tutkimus osoittaa, että käänne näkyy jopa suhtautumisessa ihmisääniin.

Teini-ikäisten aivot reagoivat kaikenlaisiin ihmisääniin herkemmin kuin heitä nuorempien lasten.

Lisäksi aivojen palkitsemisverkosto ja sosiaalisesti ärsykkeiden arvoa puntaroivat alueet aktivoituvat enemmän vieraista äänistä kuin äidin äänestä.

”Sikiöt kohdussa tunnistavat äitinsä äänen ennen syntymäänsä. Mutta vaikka murrosikäiset ovat viettäneet paljon enemmän aikaa tämän äänen kanssa kuin vauvat, heidän aivonsa virittyvät siitä pois toisiin ääniin, joita he eivät ole koskaan edes kuulleet”, selittää Stanfordin yliopiston tutkija Percy Mistry, yksi tutkimuksen tekijöistä.

Tutkimuksessaan tutkijat pyysivät teini-ikäisten äitejä lausumaan nauhalle kolme hölynpölysanaa.

Merkityksetöntä hölynpölyä haluttiin, jotta kuulijat eivät reagoisi pelkän äänen sijasta sanojen merkityksiin tai tunnesisältöön.

Teini-ikäisille koehenkilöille soitettiin oman äidin ja kahden muun naisen ääniä samalla, kun heidän aivojaan kuvattiin magneettikuvantamislaitteella.

Kävi ilmi, että kaikki ihmisäänet herättivät teini-ikäisten aivoissa useilla alueilla voimakkaamman reaktion kuin pienempien lasten aivoissa.

Pienten lasten reaktioita ääniin tutkijat olivat selvittäneet aiemmin, ja he käyttivät silloin saatuja tuloksia nyt vertailukohtina.

Aivoissa näkynyt reaktio oli sitä vahvempi, mitä vanhemmasta nuoresta oli kyse.

Teinien kääntyminen kohti vieraita ääniä tapahtuu 13:n ja 14 ikävuoden välissä, tutkijat havaitsivat.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat