Musiikki hoitaa mieltä ja fyysistä terveyttä – sillä ei ole merkitystä, laulaako, soittaako vai kuunteleeko musiikkia

Sävelet kohentavat elämänlaatua samankaltaisesti kuin liikunta.

Musikantti voi paremmin.

19.5. 2:00 | Päivitetty 19.5. 10:49

Laulaminen, soittaminen ja musiikin kuunteleminen voivat parantaa merkittävästi hyvinvointia ja elämänlaatua, kertoo Journal of the American Medical Association Open Network -tiedelehdessä julkaistu tutkimuskatsaus.

Havainto perustuu 26 tutkimukseen, joissa musiikin vaikutuksia hyvinvointiin selvitettiin ihmisten omaan arvioon perustuvilla kyselyillä.

Tutkimuksiin osallistui lähes 800 ihmistä ympäri maailmaa, muun muassa Australiasta, Brasiliasta, Kiinasta, Ruotsista, Britanniasta ja Yhdysvalloista.

Seitsemässä tutkimuksessa tarkasteltiin musiikkiterapiaa, kymmenessä musiikin kuuntelua, kahdeksassa laulamista ja yhdessä gospel-musiikkia. Musiikin vaikutuksia tutkittiin sekä terveillä henkilöillä että osana jonkin sairauden hoitoa.

Osallistujien kokemusta omasta terveydentilastaan jäljitettiin elämänlaatukyselyllä. Se mittasi yleisterveyden lisäksi muun muassa fyysistä toimintakykyä, kivun kokemuksia, elinvoimaa, sosiaalista kyvykkyyttä ja mielenterveyttä.

Tulokset osoittivat, että musiikki eri muodoissaan on yhteydessä merkittävään hyvinvoinnin paranemiseen. Vaikutus mielenterveyteen on jonkin verran fyysistä terveyttä suurempi. Sillä ei ole merkitystä, kulutetaanko musiikkia laulamalla, soittamalla vai kuuntelemalla.

Tutkijat arvioivat, että musiikin mielenterveyttä ja elämänlaatua kohentavat vaikutukset ovat samankaltaisia kuin liikunnan harrastamisesta ja painonpudotuksesta saatavat hyödyt.

Vielä tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia sen varmistamiseksi, millaiset musiikin muodot ovat ihanteellisia missäkin hoitotilanteessa.

Lisäksi tutkijat painottivat, että tutkimuksista löytyi paljon yksilötason eroja sen suhteen, millaiset musiikin harrastamisen tavat auttoivat koehenkilöitä eniten.

”Moni meistä on kokenut henkilökohtaisesti, kuinka perusteellisesti musiikki voi vaikuttaa esimerkiksi leikkauksen aikana tai sairauksien ja mielenterveysongelmien hoidossa”, kommentoi Australian kansallisen yliopiston musiikkitieteen apulaisprofessori Kim Cunio The Guardian -sanomalehdessä.

Hän ei itse ollut mukana tutkimuksessa.

”Tutkimus yhdistelee omia kokemuksiamme kasvavaan määrään vertaisarvioitua tutkimustietoa, jonka mukaan musiikki on nousemassa yhdeksi eturivin hoitokeinoista terveydenhuoltojärjestelmässämme.”

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2022.

Lue lisää: Muistisairas ei tunnistanut ihmisiä tai pystynyt keskustelemaan, kunnes sai kuulokkeet korvilleen – Auttaako musiikki parantamaan sairauksia?

Lue lisää: Musiikki vaikuttaa aivoihin kuin seksi tai sokeri – Näin rytmit ja sävelet ohjailevat elintoimintojamme

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat