Elinsiirteessä piileksi taudin­aiheuttaja – sian sydämen saaneen miehen kuolin­syy ilmeisesti sian virus

Leikkaus onnistui, mutta potilas kuoli kaksi kuukautta myöhemmin.

Sian sydän sykki yhdysvaltalaisen miehen rinnassa kaksi kuukautta.

11.5. 2:00 | Päivitetty 11.5. 9:28

Vuodenvaihteessa Yhdysvalloissa tehtiin ennennäkemätön leikkaus. Dave Bennett, 57, sai muuntogeenisen sian sydämen.

Bennett kärsi vakavasta sydämen vajaatoiminnasta, eikä hän hoitohistoriansa takia sopinut tavallisen elinsiirteen saajaksi.

Bennett suostui tammikuussa kokeelliseen leikkaukseen. Se onnistui ja kaikki näytti aluksi menevän hyvin. Lopulta Bennett silti kuoli maaliskuussa.

Nyt tutkijoilla on uutta tietoa siitä, miksi siirre epäonnistui.

Sydämessä muhi sian sytomegalovirus. Se ei varsinaisesti tartu ihmiseen, mutta pääsi valloilleen siirretyssä sydämessä ja lopulta tuhosi elimen.

Sika kyllä tarkistettiin kaikkien mahdollisten taudinaiheuttajien varalta. Sen elimistössä oli kuitenkin ilmeisesti pieni määrä sytomegalovirusta, joka ei näkynyt tutkijoiden seulassa.

Viruslöydöksestä kertoivat useat viestimet, kuten MIT Technology Review, The New York Times -sanomalehti, New Scientist - aikakauslehti ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Elinsiirre oli peräisin yhdysvaltalaisen Revivicor-biotekniikkayrityksen kasvattamalta sialta. Tiettyjä sian geenejä muokattiin niin, ettei ihmisen elimistö hylkisi elintä.

Muokkauksilla sydän myös saatiin kasvamaan juuri sopivan kokoiseksi. Sikaan oli myös siirretty ihmisen geenejä.

Siirre toimi aluksi odotetusti. Sian sydän sykki Bennettin rinnassa ja piti hänet elossa.

Bennettin vointia seurattiin tarkoilla verikokeilla. joista tutkittiin jatkuvasti dna:ta.

Jos veressä näkyisi irtonaisia pätkiä sian dna:sta, olisi syytä huoleen. Se tarkoittaisi sydänsolujen kuolevan.

Kaikki näytti kuitenkin hyvältä, ja vielä 34 päivää leikkauksen jälkeen otettu koepala ei sekään antanut syytä huoleen.

Verikokeessa näkyi kuitenkin pieni piikki, joka saattoi viitata sytomegalovirukseen. Tutkijat pitivät sitä ehkä virhetuloksena.

Bennettin tila huononi, ja 43. päivänä hän oli kuumeinen. Immuunijärjestelmää piti hillitä, jottei elimistö hylkisi siirrettä.

Mutta kukaan ei ole hoitanut sian sytomegaloviruksen aiheuttamaa tulehdusta ihmisessä, kertoo Griffith MIT:n lehdessä.

Hoitoina kokeiltiin aids-potilailla käytettyä viruslääkettä ja vasta-aineita verenluovuttajilta. Seuraavana päivänä Bennett pystyi istumaan. Viikon päästä hän kuoli.

Tutkijat pohtivat, että Bennettin elimistö romahti kuten aiemmin paviaanien, joille siirrettiin sian sydämiä. Osassa paviaanien siirteistä oli sytomegalovirusta.

Koska potilaan immuunijärjestelmän toimintaa on jarrutettu eikä se ylipäänsä osaa torjua sian sytomegalovirusta elinsiirteessä, virus lisääntyy sydämessä ja tuhoaa elimen.

Virologi Joachim Denner Berliinin vapaasta yliopistosta pitää joka tapauksessa kokeellista leikkausta onnistuneena. Siirre toimi lähes kaksi kuukautta ja tutkijat oppivat siirteistä lisää.

Bennettin kuoltua voi olla, ettei vastaavaan leikkaukseen ryhdytä uudestaan ainakaan heti. Tutkijoiden pitää saada tarkempaa tietoa siitä, miten vastaavia tapauksia voidaan ehkäistä.

Leikkauksen tehnyt kirurgi Bartley Griffith Marylandin yliopistollisesta sairaalasta suree Bennettin kuolemaa.

”Hän ei ollut meille vain koekaniini. Hän oli potilas, ja hän halusi vain elää.”

Bennettillä oli huumorintajuakin. Kun hänelle joulukuussa ennen leikkausta kerrottiin, että hän ei voisi saada ihmisen sydäntä, mutta hänellä voidaan kokeilla sian sydäntä, hän kysyi lääkäreiltään:

"No, alanko minä sitten röhkiä?"

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat