Uusi laihdutuslääke kevensi koehenkilöitä lähes yhtä hyvin kuin lihavuusleikkaus

”En usko, että paljon tätä tehokkaampia lääkkeitä edes tarvitaan”, suomalainen tutkija pohtii. Kokeellinen lääke ei ole vielä markkinoilla.

Kokeiltu laihdutuslääke matkii kehon hormoneja tuottamalla kylläisyyden tunnetta.

12.5. 2:00 | Päivitetty 12.5. 12:11

Uusi, vasta kokeellinen laihdutuslääke tirtsepatidi on tuottanut kolmannen vaiheen kokeissa ennätyksellisen hyviä tuloksia, raportoi lääkettä kehittävä lääkeyhtiö Eli Lilly and Company.

Eniten lääkettä 72 viikon koejakson aikana saaneet potilaat kevenivät keskimäärin 24 kiloa. Prosenteissa ilmaistuna joukon paino putosi noin 22,5 prosenttia.

Tulos on lähes yhtä hyvä kuin lihavuusleikkauksilla, joiden avulla paino putoaa tavallisesti noin 25–30 prosenttia.

Tuloksia ei ole vertaisarvioitu.

Tirtsepatidi on keinotekoinen hormoni. Se matkii kehon omia hormoneja, jotka tuottavat kylläisyyden tunnetta.

Jo aiemmissa kokeissa tirtsepatidi on huomattu toimivaksi hoidoksi diabetekseen.

Lääkkeen vaikutus perustuu siihen, että tirtsepatidia saava potilas saa kylläisyyden tunteen pienemmästä määrästä ruokaa, eikä siksi syö yhtä paljon kuin aiemmin.

Tirtsepatidi ei ole ensimmäinen kehon omia kylläisyyshormoneja matkiva laihdutuslääke.

Tämän vuoden alussa myyntiluvan laihdutuskäyttöön sai vastaavalla menetelmällä toimiva, diabeteslääkkeenä jo käytetty semaglutidi. Jo aiemmin lihavuuden hoidossa on käytetty myös liraglutidi -nimistä hormonilääkettä.

Alustavien tulosten perusteella tirtsepatidi olisi kuitenkin vielä selvästi aiempia lääkkeitä tehokkaampi ruokahalun hillitsijä.

Lue lisää: Laihdutus­lääkkeen keksiminen on osoittautunut todella vaikeaksi, mutta nyt tapahtui läpimurto – Suomalais­asiantuntija: ”Todella huomattava tulos”

Edelleen jatkuvassa kokeessa seurattiin 2 539 ylipainoista tai lihavaa potilasta. Heillä oli ylipainoon liittyviä terveysongelmia, mutta ei kuitenkaan tyypin 2 diabetesta.

Koehenkilöt jaettiin neljään ryhmään. Ryhmistä kolme sai tirtsepatidia kerran viikossa joko 5 milligrammaa, 10 milligrammaa tai 15 milligrammaa. Neljäs ryhmä oli kontrolliryhmä, joka sai lumelääkettä.

Lisäksi kaikki ryhmät saivat tukea vähäkaloriseen ruokavalioon ja liikunnan lisäämiseen.

Tulokset näyttävät alustavien tietojen perusteella selviltä. Suurimman annoksen saaneet laihtuivat 72 viikon tutkimusjakson aikana keskimäärin 24 kilogrammaa, keskikokoisen annoksen saaneet 22 ja pienimmän annoksen saaneet 16 kilogrammaa.

Vastaavasti lumelääkettä saaneet laihtuivat keskimäärin kaksi kilogramma.

Koe jatkuu edelleen. Lisää tuloksia on luvattu vuoden 2023 aikana.

Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön professori Kirsi Pietiläinen pitää tulosta merkittävänä.

”Jos tulokset pitävät, on tirtsepaditi noin neljänneksen tehokkaampi kuin semaglutidi. 22 prosentin painonpudotus 72 viikossa on jo niin hyvä tulos, ettei tehokkaampia lääkkeitä välttämättä edes tarvita”, Pietiläinen sanoo.

Pietiläinen toivoo kehitystyön jatkuvan.

”Toiveena olisi tietysti useampia valmisteita, jotta vaihtoehtoja riittäisi tapauksissa, joissa lääke ei sovi ei tehoa potilaalle.”

Laihdutuslääkkeen käyttö voi riippua paitsi tehosta myös hinnasta.

Vaihtoehtojen runsaus näkyisi luultavasti myös hinnoittelussa. Nykyisillä hinnoilla esimerkiksi diabeteslääkkeenä myytävän semaglutidin käyttö painonhallintaan maksaisi noin 300 euroa kuukaudessa.

On vielä auki, päätyykö tirtsepatidi koskaan myyntiin ja miten se mahdollisesti hinnoitellaan. On kuitenkin mahdollista, että tulossa on lupaava lääke, johon harvalla on varaa.

”Lihavuus on yleensä krooninen sairaus. Ruokahalu todennäköisesti palaa voimakkaana jos lääkkeen ottaminen äkkinäisesti lopetetaan”, Pietiläinen sanoo.

”Jostakin syystä painonhallintaa ajatellaan edelleen kuuriluontoisena. Jos ajatellaan, että samaa lääkettä otettaisiin vaikka diabetekseen, ei kukaan ajattele, että sen käytöstä pitäisi päästä kuurin jälkeen eroon.”

Lue lisää: Monelle kertyy yli­määräisiä kiloja 30–40 vuoden iässä, ja syynä on pidetty aineen­vaihdunnan hidastumista – Uusi tutkimus todistaa uskomuksen vääräksi

Oikaisu 12. toukokuuta kello 10.30: Korjattu kokeen kesto kommentisssa, 72 viikkoa eikä kuukautta on oikein. Lääkkeen nimi on suomennettu tirtsepatidiksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat