Kokeelliset virtuaali­lasit säätelevät käyttäjän hapen­saantia ja voivat tehdä elämyksestä toden­tuntuisemman

Kun käyttäjä nostaa painavaa esinettä, hengitys voi tuntua raskaammalta.

Uudentyyppinen virtuaalimaski kontrolloi myös hengitystä.

19.5. 2:00 | Päivitetty 19.5. 9:25

Astut virtuaalimaailmassa ummehtuneesta sisätilasta raikkaaseen ulkotilaan. Keuhkot täyttyvät raikkaalla ilmalla ja happitasot nousevat.

Visio voi kuulostaa erikoiselta, jos on tottunut äänen ja kuvan varaan luotuihin virtuaalitodellisuuksiin. Pian se voi kuitenkin olla todellisuutta, jos Salzburgin ammattikorkeakoulun kehittämä virtuaalimaski saa tuulta alleen.

Professori Markus Tatzgernin ja hänen ryhmänsä rakentama maski säätelee käyttäjän hapensaantia ja mittaa hengitystä paremman elämyksen luomiseksi. Näin esimeriksi tilasta toiseen siirtyminen voisi vaikuttaa siihen, millaista ilmaa ihminen saa hengitettäväkseen.

Ajatus hengitystä mittaavasta virtuaalimaskista ei ole uusi. Aiemmat sovellukset ovat kuitenkin perustuneet mikrofonien mittaamiin hengitysääniin tai rintakehän liikkeitä mittaaviin sensoreihin, eivätkä ne ole toimineet kovinkaan tarkasti.

Tatzgernin ryhmä otti toisenlaisen lähestymistavan. Heidän maskiinsa kuuluu hengityssuojainta muistuttava osa, joka mittaa ihmisen hengitystä sekä säätelee hapensaantia.

Näin maskin avulla voidaan parantaa virtuaalielämyksen todentuntua. Hengitys voi esimerkiksi vaikeutua hahmon kohdatessa savua tai tulta.

Virtuaalielämys muuttuu maskin avulla myös entistä vuorovaikutteisemmaksi.

Esimerkiksi painavan esineen nostaminen voisi tuntua hengityksen vaikeutumisena. Kun käyttäjä puhaltaa virtuaali-ilmapalloa, hän voi tuntea puhallusvaiheessa vastusta, kun taas sisäänhengitys pysyy keveänä.

Ulos suuntautuvan hengityksen mittaus puolestaan mahdollistaa hengityspohjaisen vuorovaikutuksen, kuten virtuaalisen huuliharpun soittamisen.

Hapensaantia kontrolloiva voi kuulostaa jopa ahdistavalta. Entä jos vaikkapa vajoaa virtuaalimaailmassa veden alle? Katkeaako hapen saanti?

Tämä ei ole mahdollista, Tatzgern vakuuttaa.

”Emme missään tapauksessa halua vahingoittaa käyttäjiä. Maski ei koskaan tuki hapen saantia”, hän kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Sen sijaan se voi auttaa tasaamaan hengitystä esimerkiksi terapiakäytössä olevissa sovelluksissa. Jos maski huomaa käyttäjän esimerkiksi haukkovan henkeään tai hengittävän katkonaisesti, se voi tasata tilannetta antamalla lisää happea.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä virtuaalimaskien kehitystä seuraa johtava tutkija Karoliina Salminen. Hän ei ole kuullut Salzburgin tutkijoiden maskista mutta pitää sitä kiinnostavana.

Salminen ryhmineen tekee tutkimusta tulevaisuuden työtehtävistä, jotta ihmisille voidaan tarjota tasapuolisia vaihtoehtoja työntekoon sekä fyysisessä että virtuaalisessa ympäristössä ja niiden yhdistelmissä.

Tästä näkökulmasta Salmista kiinnostaa maskissa erityisesti käyttäjän hengityksen tarkkailu.

”Pitkäkestoisten työtehtävien suorittaminen virtuaalimaailmoissa koetaan usein stressaavaksi. Seuraamalla hengitystä voisi ehkä selvittää, missä kohtaa ihminen ahdistuu ja pitäisi ottaa esimerkiksi tauko.”

Maskin raskaus suukappaleineen saa kuitenkin Salmisen mietteliääksi sen tulevaisuudesta.

”Tällä hetkellä kehitys kulkee yhä kevyempiä virtuaalilaseja kohti, ja suukappale lisää painoa selvästi”, Salminen sanoo.

”On kuitenkin aivan mahdollista, että tunnistamme myös työtehtäviä, joihin tämänkaltainen toteutus tulevaisuudessa voisi sopia.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat