Tongan purkaus osoittautui kaikkien aikojen pamaukseksi

Purkauksen paineaallot ilmakehässä kiersivät maapallon neljästi. Ne mitattiin myös Suomessa.

20.5. 15:57

Tammikuussa Tongalla tapahtunut Hunga-tulivuoren purkaus on varmistettu maapallon mittaushistorian suurimmaksi yksittäiseksi tapahtumaksi kahdessa Science-lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Tammikuun 15. päivä Hunga Tonga–Hunga Ha'apaissa tapahtunut vedenalaisen tulivuoren purkaus oli siis suurempi kuin yksikään 1900-luvun purkaus tai atomipommikoe.

Edellinen samassa mitassa ilmakehää järkyttänyt tapahtuma oli luultavasti Krakataun tulivuoren purkaus Indonesiassa vuonna 1883, mutta sen mittaustiedot ovat jo epävarmoja.

Hungan purkaus eteni useassa vaiheessa tammikuun puolivälissä. Voimakkain purkaus oli 15. tammikuuta.

Purkauksen synnyttämän paineaallon voimakkuus veti vertoja kaikkien aikojen suurimmalle atomipommikokeelle, Neuvostoliiton vuonna 1961 Novaja Zemljan saariston yläpuolella räjäyttämälle Tsar-Bomballe eli Tsaaripommille.

Tongan paineaalto kesti kuitenkin yli neljä kertaa kauemmin.

Tongan räjähdyksen ilmakehässä synnyttämät aallot kiersivät maapallon neljästi kuuden päivän aikana. Ne saatiin mitattua myös Suomessa.

Purkauksen ääni oli kuultavissa yli 10 000 kilometrin päässä purkauspaikasta.

Purkauksen paineaalto synnytti tsunameja paitsi Tyynellämerellä myös Atlantilla ja Välimerellä.

Tongan purkaus järisytti meren pohjaa tammikuussa 2022.

Vaikka purkaus oli valtava, se vaati Tongan harvan asutuksen ja syrjäisen sijainnin vuoksi melko vähän uhreja.

Purkauksen aiheuttamat tsunamit tappoivat tiettävästi kuusi ihmistä, neljä Tongalla ja kaksi Perussa. Lisäksi loukkaantuneita oli parikymmentä.

Muu tuho oli kuitenkin mittavaa. Esimerkiksi Hunga Tonga–Hunga Haʻapai -saari tuhoutui purkauksen voimasta kokonaan.

Suurimpien tsunamien aallot pyyhkäisivät lähimpien saarten yli 15 metriä korkeina. Tongan pääsaarella Tongatapulla tuhkaa satoi taivaalta useiden senttimetrien kerros.

Suuret tulivuorenpurkaukset voivat syöstä ilmakehään niin paljon ainetta, että se jopa viilentää maapallon keskilämpötilaa.

Tongan purkauksen massiivisuudesta huolimatta siitä päätyi ilmakehään kuitenkin sen verran vähän rikkidioksidia ja tuhkaa, ettei sen uskota vaikuttavan maapallon ilmastoon.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat