Johtajiksi nousevat kauppatieteilijät pienentävät työntekijöiden palkkoja – eikä heistä ole erityistä hyötyä liiketoiminnalle, tutkimus kertoo

Johtajan koulutus vaikuttaa siihen, miten paljon työntekijä tienaa, Yhdysvalloissa ja Tanskassa tehty tutkimus kertoo.

Työntekijöiden palkkakehitys näyttää tutkimuksen mukaan synkältä, jos yrityksen johtoon tulee kauppatieteilijä.

5.7. 2:00 | Päivitetty 5.7. 16:46

Jos oma palkkakehitys näyttää huonolta, syy voi olla yrityksen pomoportaan koulutuksessa. Havainnot Yhdysvalloista ja Tanskasta osoittavat, että kauppatieteellisen koulutuksen saaneiden johtajien liikeyrityksissä työntekijöiden palkat pienenevät.

MIT-yliopiston professori Daron Acemoglu ja hän työtoverinsa raportoivat tutkimusartikkelissaan, että työntekijöiden palkat supistuivat kuusi prosenttia Yhdysvalloissa ja kolme prosenttia Tanskassa viiden vuoden kuluessa siitä, kun kauppatieteen tutkinnon suorittanut johtaja aloitti tehtävässään.

Myös työntekijöistä aiheutuvien kustannusten osuus pieneni useilla prosenttiyksiköillä niin Yhdysvalloissa kuin Tanskassa.

”Osoitamme, että ei-kauppatieteellisen koulutuksen saaneet johtajat jakavat voitot työntekijöidensä kanssa, kun taas kauppatieteilijät eivät niin tee”, tutkijat kirjoittavat Yhdysvaltain kansallisen taloustutkimuslaitoksen NBER:n julkaisemassa tutkimuksessa, jota ei ole vielä vertaisarvioitu.

Tutkijat laskevat, että liike-elämän johtajien kauppatieteellinen koulutus selittää huomattavan paljon sitä, miksi työntekijöiden osuus kansantalouden tuloista on viime vuosikymmeninä kutistunut. Arvion mukaan tähän piikkiin menee 20–30 prosenttia muutoksesta Yhdysvalloissa ja Tanskassa.

KitsaAlle palkkapolitiikalle ei löydy oikeutusta siitä, että bisneskoulun käyneet pomot olisivat erityisen kannattavia yrityksen liiketoiminnalle.

Heidän johtamansa yritykset eivät erotu mitenkään edukseen liiketoiminnan kannalta: liikevaihto, tuottavuus tai investoinnit eivät tutkimuksen mukaan kasva sen enempää kuin muilla yrityksillä.

Omistajille koituu kuitenkin hyötyä. Pääoman tuotto oli kauppatieteilijöiden johtamissa yrityksissä viiden vuoden jaksolla Yhdysvalloissa 3 prosenttiyksikköä korkeampi ja Tanskassa 1,5 prosenttiyksikköä korkeampi.

Johtajien toimintaa ei selitä se, että liiketalouden opintoihin hakeutuisi ihmisiä, jotka haluavat vähentää työntekijöiden tuloja.

Analyysit osoittavat, että syynä on nimenomaan kauppatieteilijöiden saama koulutus.

Tutkimus ei anna vastausta siihen, mikä koulutuksessa kannustaa ratkaisuihin, jotka vähentävät palkansaajien osuutta potista. Tutkijat arvelevat, että kauppakorkeakouluissa on käännytty suosimaan ajatusta, jonka mukaan liikkeenjohdon tehtävä on maksimoida omistajien voitot.

Tätä oppia alkoi 1970-luvulla kehitellä taloustieteilijä Milton Friedman, joka sai sittemmin paljon seuraajia. Acemoglu kollegoineen kirjoittaa, että opin vaikutuksesta osa johtajista ei enää näe työntekijöitä yhtiön osallisina vaan kustannuseränä, josta voi säästää.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2022.

Oikaisu klo 16.46: Lisätty tieto, että vaikka kauppatieteilijöistä ei johtajina ei ole erityistä hyötyä liiketoiminnalle, heistä on etua yrityksen omistajille pääoman korkeamman tuoton ansiosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat