USA:n uusi ase – laserpommi

6.6. 2:00

Kesäkuussa 1972: Elektroniset ”nokkelat pommit”, joita amerikkalaiset lentäjät pudottivat Pohjois-Vietnamiin, ovat amerikkalaisviranomaisten väitteiden mukaan saaneet eräitä kohteita vastaan aikaan enemmän kuin koko vuosien 1965—68 pommituskampanja.

Nämä uudet pommit ohjautuvat kohteisiinsa lasersäteiden ja tv-kameroiden avulla. – –

Amerikkalaisten uudet elektroniset pommit ovat olleet kehittämisvaiheessa kahden vuoden ajan. Niitä käytettiin Indokiinan sodassa vain rajoitetusti ennen kuin presidentti Nixon 6. huhtikuuta määräsi Pohjois-Vietnamiin täysimittaiset pommitukset käynnistettäviksi uudelleen kostoksi Etelä-Vietnamissa alkaneelle offensiiville.

Erään lähteen mukaan ”nokkelien pommien” käyttötaktiikkaa ei ollut kehitetty täysin valmiiksi ennen kuin pohjoisvietnamilaisten hyökkäys muutti tilanteen normaalin järjestelmän mukaan kaksi hävittäjäpommittajaa toimii yhdessä laserpommeja pudottaessaan.

Toisessa koneessa on laserheitin, joka suuntaa kohteeseen valonsäteen. Tämä sade on kapea kuin köysi eikä hajoa samaan tapaan kuin tavallisen valonheittimen säde.

Toinen kone pudottaa pommin, jonka kärjessä on lasersädettä seuraava ohjausmekanismi. Amerikkalaisten viranomaisten väitteen mukaan laserpommin erehtymismarginaali on vähemmän kuin puolitoista metriä, kun taas tavallinen pommi saattaa pudota yli 40 metrin päähän tarkoitetusta maalistaan koneen nopeudesta, korkeudesta ja tuulen voimakkuudesta riippuen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat