Antarktiksen tuoreesta lumesta löydettiin ensimmäistä kertaa mikro­muovia

”Tämä on äärimmäisen surullista, mutta löytö osoittaa muovien saastuttavan jopa maailman kaikkein syrjäisimpiäkin alueita”, sanoo löydöksen tehnyt tohtorikoulutettava.

Alex Aves teki Antarktiselle tutkimusmatkan vuonna 2019, jolloin hän otti näytteet mikromuoveja sisältäneestä lumesta.

8.6. 14:52

Antarktis, johon kuuluu esimerkiksi Etelämanner, mielletään suhteellisen puhtaaksi ja koskemattomaksi alueeksi, mutta keskiviikkona julkistetun tutkimuksen mukaan siellä sataneesta tuoreesta lumesta on löytynyt mikromuoveja.

Tutkimuksen toteutti uusiseelantilainen Canterburyn yliopiston tohtorikoulutettava Alex Aves, jota ohjasi tohtori Laura Revell. Tutkimus julkaistiin tiedeaikakausilehti The Cryospheressä.

Mikromuovien on todettu haittaavan ympäristöä, sillä ne heikentävät kasvua, lisääntymistä ja biologista toimintaa yleisesti. Ne ovat haitallisia myös ihmisille. Tutkijat arvelevat, että mikromuovit voivat vaikuttaa ilmastoon myös laajemmin nopeuttaen lumen ja jään sulamista.

Aves keräsi lunta syrjäisestä sijainnista Antarktiksella vuonna 2019, jolloin ei uskottu, mikromuoveja löytyisi niin koskemattomasta paikasta.

Revell oheisti Avesia keräämään näytteitä myös paikoista, joista on jo aiemmin löydetty muovijätettä, jotta Avesilla olisi ”edes joitain mikromuoveja tutkittavana”. Tämä osoittautui turhaksi.

Kun Aves palasi laboratorioon, kävi ilmi, että muovihiukkasia löytyi jokaisesta näytteestä.

Canterburyn yliopiston tutkijat keräsivät tietoja Antarktiksella vuonna 2019.

Tutkijoiden mukaan mikromuoveja on aikaisemmin löytynyt Antarktikselta merijäästä ja pintavedestä muttei vastasataneesta lumesta.

”Tämä on äärimmäisen surullista, mutta löytö osoittaa muovien saastuttavan jopa maailman kaikkein syrjäisimpiäkin alueita”, Aves kertoo Canterburyn yliopiston artikkelissa.

”Jälkeenpäin ajatellen en ole yhtään yllättynyt. Viime vuosien tutkimuksista olemme oppineet, että ilmassa liikkuu mikromuoveja kaikkialla, mistä niitä etsimme.”

Tutkimuksessa löydettiin 13:a erityyppistä muovia, joista yleisin oli virvoitusjuomapulloissa ja vaatteissa käytetty PET-muovi.

Tutkijoiden mukaan mikromuovit ovat voineet matkustaa Etelämantereelle tuhansia kilometrejä ilmassa, mutta on yhtä todennäköistä, että ihmisten läsnäolo Antarktiksella on jättänyt ”mikromuovijalanjäljen”.

Muovisaasteita on brittilehti The Guardianin mukaan löydetty niin Mount Everestin huipulta kuin valtamerien pohjalta. Ihmiset syövät ja hengittävät tietämättään mikromuoveja, ja viime vuonna julkistetussa tutkimuksessa ilmassa liikkuvan muovisaasteen huomattiin kiertävän maapalloa ympäri.

Lue lisää: Ihmisten verestä löytyi ensi kertaa pieniä mikro­muoveja – puolet näytteistä sisälsi juoma­pullojen muovia

Uuden-Seelannin Antarktiksen ympäristöneuvonantaja Natasha Gardiner kertoo Avesin tutkimuksen olevan valtavan arvokasta.

Tutkimus auttaa Etelämanner-sopimuksen jäseniä tekemään tietoon pohjautuvia päätöksiä muovijätteiden vähentämisestä, Gardiner kertoo.

”Tämä tutkimusprojekti antaa tärkeää tietoa myös kansainvälisen tason politiikalle, ja olemme lähettäneet raportin löydöistä tulevalle Etelämanner-sopimuksen konsultatiivikokoukselle.”

Kansainvälisen sopimuksen mukaan alue on tarkoitettu vain rauhanomaiseen ja tieteelliseen käyttöön. Sopimusosapuolet ovat sitoutuneet suojelemaan Etelämantereen ainutlaatuista ympäristöä.

Suomi on yksi sopimuksen konsultatiivisista jäsenistä. Seuraava Etelämanner-sopimuksen konsultatiivikokous (ATCM) pidetään vuoden päästä Helsingissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat