Australian liskolla on erikoinen puolustuskyky: ampuu hännästään nestettä kuin puutarhaletkusta

Ellei kirkkaansininen kita säikäytä saalistajaa, gekko roiskaisee pahanhajuista nestettä.

Lisko sulautuu puun kuoreen.

13.6. 2:00 | Päivitetty 13.6. 10:57

Ihminen esittelee sotilaskalustoaan paraateissa, mutta kykymme rakentaa erilaisia asejärjestelmiä on vain osa evoluution asevarustelun pitkää jatkumoa.

Luonnossa on kehittynyt jos jonkinlaista suojakuviota, myrkkyä, häivetekniikkaa ja jopa kyky ampua.

Australiassa, jossa lähes kaikki paitsi hiekka on jollain tavalla hengenvaarallista, voi kohdata liskon, jolla on erikoinen kyky torjua saalistajia.

Strophurus-suvun gekkoliskot osaavat ampua hännällään. Suomenkielistä nimeä ei niille ole, mutta kuvassa oleva kaunokainen on englanniksi nimeltään kultahäntägekko.

Pieni lisko joutuu päivittäisessä elämässään kamppailemaan lintuja vastaan, jotka yrittävät napata sen suihinsa. Jos puun runkoa matkiva suojaväri ei auta, joutuu gekko lataamaan aseensa.

Ensin se avaa suunsa ammolleen ja esittelee kirkkaansinistä kitaansa. Värin on ehkä tarkoitus saada saalistaja luulemaan, että lisko on myrkyllinen.

Sitten gekko alkaa ruiskuttaa hännästään pahanhajuista nestettä, joka lentää jopa metrin päähän.

Nestettä tuottavat erityiset rauhaset, ja sitä ruiskuaa hännässä olevista pienistä aukoista kuin vettä rei’itetystä puutarhaletkusta.

Tutkijat ovat huomanneet, että jos tämä neste sekoittuu ammoniakkiin, syntyy palava liuos. Siinä olisi aimo Molotovin cocktail, jos lisko vielä osaisi syöstä tulta sen sytyttämiseksi.

Tältä osin Australian eläinten evoluutio on vielä kesken.

Monella gekkoliskolla on lisäksi sisäänrakennettu pimeänäkölaitteisto. Pienikin kuunvalo riittää, jotta liskot voivat nähdä yömaisemat täysin värillisinä. Ihminen ei pimeässä värejä erota.

Kuvan liskon rubiininpunaiset silmät saavat värinsä verisuonista, jotka erottuvat silmässä.

Liskon kaukainen Texasin-serkku osaa sitten ampua silmästään verta jopa metrien päähän.

Texasissa elävä sarvilisko osaa vaaran uhatessa nostaa päänsä verenpainetta niin korkeaksi, että silmänurkasta räjähtää verisuoni ja hurme lentää jopa puolentoista metrin kaaressa.

Siinä on saalistaja ihmeissään sotkeutuessaan pahanhajuiseen tököttiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat