Suomeen tilattu harvinainen radioteleskooppi

13.6. 2:00

Kesäkuussa 1972: Teknillisen korkeakoulun radiolaboratoriolle on tilattu Yhdysvalloista mm. tulevaisuuden tietoliikenteessä välttämätön tarkkuusradioteleskooppi.

Laite, joka on laatuaan ensimmäinen Länsi-Euroopassa, toimitetaan Suomeen vuoden 1973 kesällä. Hankkeen kustannukset nousevat huomattavasti yli kahden miljoonan markan.

Teknillisen korkeakoulun radiolaboratorion esimiehen, professori Martti Tiurin saamien tietojen mukaan ainoastaan Neuvostoliitolla ja Yhdysvalloilla on kummallakin yksi nyt tilattua radioteleskooppia tarkempi laite.

Länsi-Euroopassa ei ole yhtään näin tarkkaa teleskooppia ja koko maailmassakin on vain yksi vastaavanlainen laite Sao Paulossa Brasiliassa.

Tilaus on herättänyt kiinnostusta Ruotsin ja Yhdysvaltain tiedemiesten keskuudessa. Professori Tiurin mukaan mahdollisuuksista tutkimusyhteistyöhön on jo nyt alustavasti keskusteltu. – –

Radioteleskooppi tullaan sijoittamaan Kirkkonummelle paikalle, joka on kaukana liikenteestä ja jossa radiohäiriöitä on vain vähän. – –

Tiurin mukaan tarkkuusradioteleskooppi tulee palvelemaan tekokuiden välityksellä tapahtuvaa puhelin ja tv-liikennettä. Laitetta voidaan käyttää myös säätieteellisissä tutkimuksissa ja tähtitieteessä. – –

”Uuden laitteen avulla Suomeen luodaan kerrankin erinomaiset tutkimusmahdollisuudet eikä kuljeta muitten maitten jäljessä kuten tavallisesti”, Tiuri sanoo.

Eurooppaan luodaan vuoteen 1980 mennessä tekokuutietoliikennejärjestelmä, joka lisää kanavien määrää valtavasti. Tiurin mukaan kymmenen vuoden tutkimus on välttämätön ennen järjestelmän käyttöönottoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat