Tutkijat löysivät eris­kummallisen ryhmän jää­karhuja, jotka eivät tarvitse jäätä

Tutkijoiden mukaan eläinten kyky sopeutua lajille epätavalliseen elinympäristöön voi tuoda toivoa niiden selviämiselle ilmastonmuutoksen muokkaamilla seuduilla.

18.6. 11:43

Grönlannin kaakkoisosissa elää poikkeuksellinen jääkarhuryhmä, joka ei käytännössä tarvitse jäätä metsästääkseen ruokaa, kertoo Washingtonin yliopiston tutkimus. Tutkimuksesta kertovat muun muassa tiedejulkaisut Science ja Nature.

Noin 30:n geneettisesti poikkeuksellisen jääkarhun ryhmän on havaittu saalistavan myös sulassa vedessä, sillä ne pääsevät merijäälle vain neljänä kuukautena vuodessa. Tutkijoiden mukaan eläinten kyky sopeutua lajille epätavalliseen elinympäristöön voi tuoda toivoa niiden selviämiselle ilmastonmuutoksen muokkaamilla seuduilla.

Aiemmissa tutkimuksissa jääkarhujen on arvioitu kuolevan ilmaston lämpenemisen takia lähes kokonaan sukupuuttoon jopa vain sadan vuoden sisällä.

Jääkarhut tarvitsevat merijäätä metsästääkseen hylkeitä. Jos jäätä ei ole, karhujen on vaikea ruokkia itseään ja ne nälkiintyvät. Myös niiden lisääntyminen ja pentujen ruokkiminen vaikeutuvat. Samalla karhut saattavat hakeutua lähemmäs ihmisasutuksia helpomman ruoan perässä.

”Halusimme tutkia tätä aluetta, koska emme tienneet paljon Kaakkois-Grönlannin jääkarhuista, mutta emme todellakaan odottaneet löytävämme sieltä uutta alapopulaatiota", kommentoi tutkimusta johtanut tutkija Kristin Laidre Washingtonin yliopiston tiedotteessa.

”Tiesimme historiallisten ja alkuperäiskansojen kertomien tietojen perusteella, että alueella oli karhuja. Emme vain tienneet, kuinka erikoisia ne olivat."

Jääkarhuryhmä on eristäytynyt muista jääkarhuista todennäköisesti jo useita satoja vuosia sitten, ja se on pysynyt varsin pienenä. Toisin kuin jääkarhut yleensä, tämän ryhmän jäsenet eivät matkusta pitkiä matkoja meren jäällä ruokaa etsien vaan pysyttelevät lähellä mannerta. Välillä ne jopa hyppivät pieniltä jäälautoilta toisille.

"Nämä karhut tarjoavat tavallaan vilauksen siitä, kuinka Grönlannin karhut voivat menestyä muuttuvassa ilmastossa", Laidre sanoi.

Merijääolosuhteet ovat Laidren mukaan Kaakkois-Grönlannissa nyt sellaiset, millaisia ne voivat olla Koillis-Grönlannissa vuosisadan lopulla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat