Ystävyyttä ensi nuuhkaisulla: Tuoksu voi vaikuttaa siihen, kenen kanssa tulemme toimeen

Samalta tuoksuvat ihmiset ystävystyvät todennäköisemmin keskenään.

Hajuaistin merkitystä ihmissuhteen yhteishengelle on tutkijoiden mukaan vähätelty.

30.6. 2:00 | Päivitetty 30.6. 2:03

JOS tapaat vieraan ihmisen ja välillenne tuntuu heti syntyvän hyvä yhteys, uuden ystävän ominaistuoksukin voi tuntua miellyttävältä.

Näin voi päätellä tuoreesta israelilaistutkimuksesta.

”Sosiaalisessa kemiassa on totisesti kemiaa”, Weizmannin tiedeinstituutin tutkijat kirjoittavat Science Advances -tiedelehdessä.

Tutkijat tekivät sarjan kokeita. Päätestiin he värväsivät 20 paria hyviä ystäviä, jotka olivat samaa sukupuolta eikä ystävyyssuhde ollut luonteeltaan romanttinen.

Osallistujat sanoivat, että heillä oli heti ensi kertaa toisen tavatessaan tunne, että kaikki sujui luontevasti ja hyvin.

Tutkijat halusivat selvittää, vaikuttaako hajuaisti tähän kokemukseen.

”Aivan vieras henkilö saattaa alkaa kiinnostaa meitä ensi nuuhkaisulla, ei vain ensisilmäyksellä”, neurotieteilijät kirjoittavat.

Heidän mukaansa ihmisten hajuaistia on vähätelty ja ajateltu, ettei sillä ole yhteishengen kannalta merkitystä.

Ihmiset, jotka ovat syntyneet jostain syystä ilman hajuaistia, joutuvat kuitenkin usein vaikeuksiin sosiaalisissa tilanteissa.

Useat nisäkäslajit nuuhkivat aluksi vieraita ja päättävät vasta sitten, leikkivätkö ne tuntemattoman kanssa vai välttävätkö toista. Joskus eläin päättää hajun perusteella jopa hyökätä.

Tutkimus päätyi eri kokeiden perusteella siihen, että helposti ystävystyneet parit tuoksuivat samankaltaisemmilta kuin parit, jotka oli valittu kokeeseen satunnaisesti.

Pääkokeeseen osallistuneita 20 ystäväparia pyydettiin ennen testiä käyttämään vain hajustamatonta saippuaa.

Samoin heitä ohjeistettiin välttämään curryn tai valkosipulin kaltaisia aterioita tai ruoka-aineita, joista jää voimakkaita hajuja. Lisäksi heitä pyydettiin nukkumaan puolisostaan erillään ennen koetta.

He käyttivät myös kahtena peräkkäisenä yönä vähintään kuuden tunnin ajan puuvillaista t-paitaa.

Tämän jälkeen paidat laitettiin suljettavaan muovipussiin ja jäädytettiin. Ne sulatettiin tunti ennen kokeita. Sitten paitojen tuoksuja analysoi ”sähköinen nenä” eli kaasuja tunnistava Pen3 enose -laite. Sen anturit mittaavat ja tulkitsevat kaasunäytteitä.

Viittä erilaista anturien saamaa vastetta verrattiin keskenään. Vasteista määriteltiin hajujen välisiä yhtäläisyyksiä.

TESTISSÄ 25 ”haistelijaa” vertaili hajuja lasipurkista, jonka sisällä oli käytetty t-paita maskiin yhdistettynä. Maskilla varmistettiin se, että muut hajut eivät häiritse testiä.

Haistelijat tutkivat kahta hajunäytettä kerralla. Osa näytteistä oli satunnaisilta tuttavuuksilta, toiset taas ihmisiltä, joiden kanssa kemiat olivat heti kohdanneet.

Tässä kokeessa vapaaehtoiset ja sähköinen nenä löysivät enemmän yhtäläisyyksiä ystävien kuin tuntemattomien tuoksujen välillä.

Kaikista osakokeista ei kuitenkaan saatu selviä tuloksia. Kun 24 vapaaehtoista vertaili kolmea hajunäytettä – kahta ystäviltä ja yhtä tuntemattomalta – he eivät tunnistaneet ystävän tuoksuja yhtä helposti kuin ne, jotka vertasivat vain kahta näytettä.

”Ehkä tämä tehtävä oli liian vaikea”, sanoo tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja, neurotieteen tohtoriopiskelija Inbal Ravreby verkkosivu ScienceAlertille.

Vapaaehtoisia pyydettiin myös arvioimaan 40:tä kehon hajua ystäväparilta. Tuoksuja arvioitiin miellyttävyyden, voimakkuuden, seksuaalisen vetovoiman, sopivuuden ja lämminhenkisyyden mukaan.

Kun tutkijat yhdistivät kaikki viisi kuvailua, toisensa heti löytäneet parit olivat kuvailujen määreissä lähempänä toisiaan kuin satunnaiset parit.

Tutkijat halusivat myös testata, voiko hajujen perusteella ennustaa, miten ihmiset kokevat ensi kohtaamisen vieraan kanssa.

He värväsivät vapaaehtoisia, jotka eivät olleet koskaan aiemmin tavanneet. Osallistujia pyydettiin pelaamaan ”peilipeliä”.

Siinä osallistujat yrittävät kopioida toistensa käsien liikkeitä kahden minuutin ajan. Osallistujat eivät saa puhua.

Peilipelissä syntyi 66 erilaista paria. Kolmasosa pareista kertoi, että heillä oli heti sujunut keskenään hyvin.

Tuoksunäytteet annettiin jälleen tekonenän arvioitaviksi. Toisensa löytäneet parit olivat tuoksuiltaan kemiallisesti selvästi samankaltaisempia kuin parit, joilla ei kolahtanut keskenään.

”Saatoimme ennustaa klikkaamisen 71 prosentin tarkkuudella”, Ravreby sanoi ScienceAlertille.

Löydökset sopivat yhteen aiempiin havaintoihin, joiden mukaan ystävystymme helposti samankaltaistemme kanssa.

Toisaalta heteroseksuaalit ihmiset näyttävät tuntevan vetoa sellaisiin vastakkaisen sukupuolen edustajiin, joiden tuoksu eroaa omastamme.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat