Auringossa oleilu lisää miesten ruokahalua, sanoo tuore tutkimus – uv-säteily näyttää lisäävän nälkähormonin eritystä

Suomalaistutkija pitää tulosta kiinnostavana. Todellisuudessa ihmiset laihtuvat valoisana vuodenaikana ja lihovat talvisin.

Ihon altistumisen ultraviolettisäteilylle lisää miehillä nälkähormoni greliinin erittymistä, päättelee tuore tutkimus.

13.7. 2:00 | Päivitetty 13.7. 6:41

Jos vyö kiristää loman jälkeen, syy voi olla peilin sijasta Auringossa – ainakin jos olet mies.

Tähän suuntaan vihjaa tuore israelilainen tutkimus, jonka mukaan ihon altistumisen ultraviolettisäteilylle lisää miehillä nälkähormoni greliinin erittymistä. Naisilla vastaavaa vaikutusta ei huomattu.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Nature Metabolism.

Tutkimuksessa oli kolme osaa. Niistä ensimmäinen oli Israelin kansalliseen ravitsemustutkimukseen perustunut analyysi. Siinä huomattiin miesten lisänneen ruokailua kesäisin.

Naisten tottumuksissa tätä ei näkynyt. Tutkimuksessa seurattiin noin 3 000 hengen ruokailutottumuksia kolmen vuoden ajan. Ilmiö toistui joka kesä.

Tutkijat kehittivät havainnosta hypoteesin, jonka mukaan auringonvalo, etenkin ultraviolettivalo simuloisi nälän tunnetta.

Havainto vahvistettiin ihmiskokeilla, joissa vapaaehtoisia miehiä istutettiin auringossa. Miehet kokivat itsensä nälkäisiksi aurinkoa otettuaan, mutta naiset eivät.

Koehenkilöiden veren analyysi paljasti, että nälän tunnetta aiheuttava greliini-hormonin pitoisuus oli koholla miehillä.

Seuraavaksi tutkijat pyrkivät selvittämään mekanismia hiirillä. Niitä altistettiin voimakkaalle ultraviolettisäteilylle kymmenen viikon ajan.

Tutkijat huomasivat, että ultraviolettisäteily sai uroshiirten ihon rasvasolut erittämään greliini-hormonia, joka siis aiheuttaa näläntunnetta.

Havaintoa voi pitää yllättävänä. Yleensä greliiniä erittyy lähinnä vatsasta. Nyt greliiniä erittivät solut, jotka yleensä vastaavat lähinnä haavojen korjaamisesta ja karvankasvusta.

Kun hormoni kulkeutui rottien aivojen hypotalamukseen, se synnytti jyrsijöissä näläntunnetta. Se selitti suuremman ruokahalun.

Kiinnostavasti aktivointi ei koskenut ainoastaan aivojen energiatasapainosta huolehtivaa järjestelmää, vaan myös reseptoreita, jotka ohjaavat ruoasta saatavaa nautintoa.

Auringonvalo siis ohjasi uroshiiret syömään nälkäänsä ja lisäksi palkitsemaan itseään ruoalla.

Mekanismi ei kuitenkaan toiminut naarashiirillä. Syynä tähän oli naarashiirten elimistön estrogeeni. Estrogeeni esti greliinin erityksen ihon rasvasoluissa.

Eston voimakkuus riippui naaraan estrogeenitasosta. Naarailla, joiden estrogeenitaso oli matala, ruokahalu lisääntyi, joskaan ei yhtä paljon kuin uroksilla.

Kolmannessa ja viimeisessä kokeessa tutkijat ottivat ihonäytteet viideltä mieheltä ja altistivat ne viiden päivän ajan ultraviolettisäteilylle.

Säteily sai ihonäytteiden rasvasolut erittämään greliiniä samaan tapaan kuin hiirilläkin.

Näyttäisi siis siltä, että hiirillä havaittu mekanismi toimisi myös ihmisillä. Se voisi antaa osittaisen selityksen sille, miksi miesten ruoankulutus nousee kesäisin.

”Tiedetään, että keskimäärin ihmisten paino nousee talvikaudella ja laskee valoisaan vuodenaikaan.”

Tutkimus antaa kiintoisan kuvan paitsi nälkähormonien sukupuolisidonnaisuudesta myös ihon ennen tuntemattomasta merkityksestä nälän tunteen sääntelyssä.

Tutkijat pohtivat myös, voisiko ultraviolettivalon ruokahalua lisäävää vaikutusta hyödyntää. Se voisi olla tarpeen, jos potilaat ovat menettäneet ruokahalunsa sairauden tai kemoterapian vuoksi.

Vaikka ihon rasvasolujen ja greliinipitoisuuden nousu näyttää ilmeiseltä, on kuitenkin vielä avointa, selittävätkö ihon rasvasolut koko ilmiön. Kehossa voi olla muitakin mekanismeja, jotka lisäävät greliinin eritystä kesällä.

Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen professori Jussi Pihlajamäki pitää tutkimusta kiinnostavana. Hän silti epäilee sen löytämän mekanismin merkitystä todelliseen painonkehitykseen.

”Epidemiologisista tutkimuksista tiedetään, että keskimäärin ihmisten paino nousee talvikaudella ja laskee valoisaan vuodenaikaan”, Pihlajamäki sanoo.

”Lomakausi herkutteluineen tosin sotkee kuviota hieman, mutta isossa kuvassa ihmiset näyttäisivät pikemminkin laihtuvan kuin lihovan auringonvalon lisääntyessä.”

Liikunnan määrä kasvaa monilla ilmojen lämmetessä ja syödyn ruuan laatu voi muuttua. Kesällä terveelliset vihannekset, marjat ja hedelmät ovat usein parhaimmillaan.

”Israelilaisten tutkimuksessa ei otettu lainkaan kantaa siihen, mitä muita muutoksia auringonvalon lisääntyminen mahdollisesti aiheutti. Ruokahalun muutokset voivat johtua myös muutoksista liikkumisessa tai aktiivisuudessa. Niitä ei tässä tutkimuksessa tarkasteltu lainkaan.”

Olennaisinta tutkimuksessa onkin Pihlajamäen mukaan siinä löydetty täysin uusi mekanismi, josta ei aiemmin ollut minkäänlaista aavistusta.

”Tämä panee tietysti miettimään, mitä muita vaikutuksia auringonvalolla voi olla hormonitoimintaamme”, Pihlajamäki sanoo

”Erityisen kiinnostavaahan tässä oli se, kuinka ilmiö näytti kohtelevan miehiä ja naisia eri tavoin. Tutkimuksen perusteella voisi olettaa, että tällaisia mekanismeja saattaisi olla muitakin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat