Ylipainoiset olivat hiirikokeessa ahdistuneempia kuin lajitoverinsa – ja alttiimpia Alzheimerin taudille

Myös kokeet ihmisillä osoittavat lihavuuden riskit aivoterveydelle. Elintapojen vaikutusta Alzheimerin taudin kehittymiseen on tutkittu yhä enemmän.

Aivotutkimukset kertovat, että Alzheimerin tautia sairastavilla aivoihin kertyy haitallista proteiinia.

19.7. 2:00 | Päivitetty 19.7. 7:40

Lihavuudella on yhteys Alzheimerin tautiin sekä muihin aivojen toimintaa heikentäviin sairauksiin.

Yhteydestä on nyt saatu lisää näyttöä hiirikokeiden avulla.

Uudessa australialais-kiinalaisessa tutkimuksessa selvitettiin rasvaisen ruokavalion vaikutuksia hiirten aivoihin.

Hiirille syötettiin 30 viikon ajan rasvaista ruokaa, jossa on paljon energiaa. Seuraavaksi hiirten terveyttä verrattiin terveellistä ravintoa saaneiden eläinten ryhmään.

Rasvaista ruokaa syöneet hiiret lihoivat, ja niille kehittyi insuliiniresistenssi. Se on tila, jossa kudosten kyky reagoida insuliiniin on heikentynyt, ja veren insuliinipitoisuudet ovat koholla.

Rasvaista ruokaa saanut ryhmä käyttäytyi ahdistuneemmin verrattuna terveellistä ravintoa saaneihin hiiriin.

Lisäksi hiirten aivoihin kertyi normaalia enemmän niin sanottua tau-proteiinia, jota tavataan Alzheimerin tautia sairastavilla potilailla.

Alzheimerin taudissa aivojen toiminnalle kaksi tärkeää proteiinia, beeta-amyloidi ja tau, muuttuvat.

Viestiyhteyksille tärkeä beeta-amyloidi laskostuu väärin ja kerääntyy plakeiksi kudokseen. Rakenneproteiini tau puolestaan takkuuntuu.

Kokeessa oli myös mukana muuntogeenisten hiirten ryhmä, joilla oli muunnoksen vuoksi alttius Alzheimerin taudille. Niille rasvainen ruokavalio aiheutti vielä enemmän haitallisia muutoksia.

Muuntogeenisillä hiirillä tiedolliset kyvyt olivat jo valmiiksi heikentyneet, ja ne lihoivat muita ryhmiä enemmän. Tämä johtui aivomuutosten aiheuttamasta huonosta aineen­vaihdunnasta.

Lisäksi niiden verensokeri kohosi sekä insuliiniresistenssi kasvoi.

Hiiret osoittivat ahdistukseen ja masennukseen viittaavaa käytöstä. Lisäksi niillä tau-proteiinin pitoisuudet aivoissa olivat vielä muita ryhmiä korkeammat.

”Lihavuus ja diabetes heikentävät keskushermostoa. Tämä kärjistää mielenterveyden häiriöitä sekä kognitiivista heikentymistä. Osoitimme tämän hiirikokeilla”, tutkimuksessa mukana ollut apulaisprofessori Larisa Bobrovskaya sanoo tiedotteessa.

Tutkimus julkaistiin Metabolic Brain Disease -tiedelehdessä.

Lihavuus aiheuttaa ihmisillä tehtyjen tutkimusten mukaan muutoksia joillakin aivojen alueilla.

Lihavuuden ja Alzheimerin taudin yhteys on havaittu myös ihmisillä.

Aivojen magneettikuvista on selvinnyt, että lihavuus aiheuttaa muutoksia tietyillä aivoalueilla sekä aivojen verenvirtauksessa. Nämä muutokset viittaavat siihen, että aivokudoksen alttius vaurioille on kasvanut.

Yhteyttä tutkittiin Itä-Suomen yliopistossa.

”Lihavuus voi jo keski-iässä vaikuttaa haitallisesti myöhempään aivoterveyteen. Alzheimerin tautiin ja muihin muistisairauksiin johtavat aivomuutokset alkavat jo vuosia ennen taudin ilmenemistä, joten painonhallintaan kannattaa kiinnittää huomiota ajoissa”, emeritaprofessori Hilkka Soininen sanoi tiedotteessa.

Samassa tutkimuksessa todettiin, että jo Alzheimerin tautia sairastavat tutkitut hyötyivät, jos heidän painonsa pysyi normaalipainon ylärajoilla.

Tutkimus julkaistiin The Journal of Alzheimer’s Disease Reports -tiedelehdessä tammikuussa vuonna 2021.

Alzheimerin tauti on etenevä ja aivoja rappeuttava muistisairaus, jonka riski kasvaa voimakkaasti iän myötä. Sen perimmäinen syy on yhä tutkijoille mysteeri.

Ylipaino, liikunnan puute, kohonnut verenpaine, diabetes sekä korkea kolesteroli lisäävät taudin todennäköisyyttä.

Lisäksi korkeampi sairastumisen riski on liitetty vähäisempään koulutukseen, vakaviin masennusjaksoihin sekä pään vammoihin.

Lue lisää: Yleisestä suun bakteerista löytyi entistä vahvempi yhteys Alzheimerin tautiin

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat