Jäävuoret Kalifornian janoisten avuksi

1.8. 2:00

Elokuussa 1972: Kaksi Randin tutkimuslaitoksen tiedemiestä sanoo, että on taloudellisesti edullisempaa hinata jäävuoria Etelämantereen alueelta sammuttamaan kalifornialaisten janoa kuin pumpata vettä Kalifornian pohjoisosista etelään.

Scrippin valtamerten tutkimuslaitoksen tutkija John Isaacs ehdotti jäävuorten hinaamista jo 1950-luvulla, sanoi John Hult, toinen Randin tutkijoista, jotka ovat saaneet apurahan yksityiskohtaisen jäävuorisuunnitelman laatimiseksi.

Meidän tehtävänämme on osoittaa kuinka käytännöllistä se on, hän sanoi äskettäin julkaistussa haastattelussaan. – –

Jäävuorien hinaaminen etelämantereelta Kaliforniaan vaatii vähemmän energiaa kuin veden pumppaaminen vuoristosta, Ostlander sanoi.

Muotonsa ja vakavuutensa takia jäävuoret voidaan helposti sitoa peräkkäin ja hinata pohjoiseen, tutkijat sanovat.

Jäävuorien suojaamiseksi meriveden kulutukselta ne pitäisi kietoa suuriin muovisiin peittoihin. Hultin ja Ostrandenn tärkeimpiin tehtäviin kuuluu tutkia, kuinka tällaiset peitot voitaisiin tehdä ja kuinka ne voitaisiin kiinnittää jäävuorien ympärille.

TUtkijoiden mukaan kerrallaan voitaisiin hinata yli 400 miljoonaa kuutiota jäävuoria ja matkan tekeminen kestäisi noin kymmenen kuukautta. Heidän mukaansa vain noin kymmenes jäävuoren sisältämästä vedestä menetettäisiin matkalla.

Sitten kun jäävuoret olisivat Kalifornian rannikolla, ne kiinnitettäisiin rantaan ja louhittaisiin sitten suunnilleen samalla tavalla kuin graniitti

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat