Korealaiset kloonasivat koiran, joka hohtaa uv-valossa

Koiraan lisättiin merivuokolta otettu valaiseva geeni.

Beagle on terhakka ja älykäs rotu.

1.8. 2:00 | Päivitetty 1.8. 8:36

Kloonaisitko koirasi? Nykyään se on mahdollista, vaikka maksaakin maltaita.

Korealaiset ovat tässä eteviä. He loivat 17 vuotta sitten maailman ensimmäisen kloonikoiran ja ovat nyt kehittäneet tekniikkaa.

Tuoreessa tutkimuksessa korealaisten ryhmä kloonasi kaksi beaglea toisen koiran ihosolusta ja lisäsi niihin merivuokolta otetun geenin. Sen seurauksena hauvat hohtavat uv-valossa.

Miksi ihmeessä he niin tekivät, saattaa joku nyt kummastella, ja ansaitsee vastauksen kysymykseensä.

Tutkijat kokeilivat geenimuokkauksen yhdistämistä tumansiirtotekniikkaan. Tumansiirrossa otetaan kloonattavalta eläimeltä solu, vaikkapa ihosta. Tämän solun tuma eli soluydin siirretään toiselta koiralta otettuun tyhjään munasoluun, josta puolestaan on poistettu soluydin.

Tässä solussa on kloonattavan eläimen koko geeniperimä. Sitten tätä munasolua päsäytetään sähköiskulla kuin tohtori Frankensteinin laboratoriossaan.

Tutkimus kertoo, miten beaglen tassut saa hohtamaan.

Sähkö liimaa vieraan soluytimen munasoluun ja saa sen jakautumaan. Sitten solu laitetaan toisen koiran kohtuun kasvamaan ja lopulta syntyvä hauva on täydellinen klooni siitä koirasta, jonka ihosta alkuperäinen solu otettiin.

Tutkimusmielessä ryhmä myös sammutti koiran dna:sta yhden geenin, joka on ihmisillä yhteydessä Parkinsonin tautiin.

Jotta he näkisivät, oliko muokkaus vaikuttanut kaikkiin soluihin, he lisäsivät yhden merivuokolta otetun geenin. Se saa solut hohtamaan ultraviolettivalossa mikroskoopin alla.

Sivuvaikutuksena nyt kuitenkin nämä kaksi beaglea, nimeltään Tiangou ja Hercules, hohtavat aikuisinakin vihreinä, kun niitä valaisee uv-lampulla. Lisäksi ne ovat hieman lihaksikkaampia kuin tavalliset beaglet.

Aiemminkin Koreassa on luotu merivuokkokoira, jonka tassut hohtavat punaisina, kun koira saa antibiootteja. Eikö olisi perin kätevää, jos sinunkin koirasi alkaisi vaikka välkkyä pimeässä, kun sillä on vessahätä?

Kaikkeen tiede ei kuitenkaan pysty. Koiralle ei esimerkiksi kasva siipiä, vaikka siihen lisäisi linnulta otettuja geenejä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat