Krokotiilin koulukyyti – pitkänokkainen isukki kuljetti yli sataa poikasta selässään joen yli

Intian gaviaalit tarvitsevat kipeästi lisää poikasia

Urosgaviaalilla on melkoisesti jälkikasvua.

29.8. 2:00

Syksy tulee ja on taas aika kuskata lapsia kouluun ja harrastuksiin. Krokotiilieläimistä suurimpiin kuuluva gaviaali ei tarvitse tila-autoa mukuloiden kuljetteluun.

Intiassa napatussa kuvassa gaviaali-isukki kuskaa poikasia joen yli selässään. Tässä meillä on vastuullinen sarjarakastaja. Se on paritellut arviolta jopa kahdeksan naaraan kanssa ja ottaa nyt vastuun jälkikasvustaan.

Krokotiilin koulukyydin ikuisti muutama vuosi sitten valokuvaaja Dhritiman Mukherjee. Hän liikkui viikkokausia Pohjois-Intiassa sijaitsevalla suojelualueella, joka tarjoaa erittäin uhanalaisille gaviaaleille mahdollisuuden selviytyä.

Gaviaalin selässä ja vierellä on arviolta sata pikkukrokoa. Niiden olisi tärkeää kasvaa aikuiseksi ja päästä itsekin lisääntymään, sillä gaviaaleja on luonnossa enää alle tuhat yksilöä Intiassa ja Nepalissa.

Saasteet, kalaverkot ja salametsästys ovat pilanneet niiden luonnollisen elinympäristön.

Gaviaali on krokotiilieläimistä ehkä erikoisimman näköinen. Sillä on todella pitkä ja kapea kuono. Moisella nokkavärkillä ei voi kuljettaa poikasia suussa, kuten eräät muut krokotiilit tekevät.

Sukupuolen tunnistaminen on helppoa: täysikasvuisen uroksen erottaa luisesta nupista, joka kasvaa sen kuonon kärkeen. Luumurkula toimii eräänlaisena vahvistimena uroksen tuottamille äänille kiima-aikana ja auttanee näin houkuttelemaan naaraita.

Gaviaali on kaikista krokotiilieläimistä paras uimari. Kapea kuono leikkaa vettä kuin veitsi, joten gaviaali kalastaa ketterästi. Se kauhoo vauhtia vahvoilla takaraajoillaan. Maalla gaviaali liikkuu hitaasti ja kömpelösti, eikä yleensä mielellään poistu vedestä.

Otus on myös melkoinen jötkäle. Urokset kasvavat helposti kuusimetrisiksi ja legendoja on kerrottu peräti yhdeksän metriä pitkistä gaviaaleista. Silti se ei ole erityisen vaarallinen ihmisille.

Gaviaalien mahasta on kyllä löydetty ihmisten jäänteitä, mutta todennäköisesti ne ovat peräisin ruumiista, joita Intiassa päätyy jokiin. Niitä gaviaalit sitten natustavat.

Naarasgaviaali ja poikanen joella Intiassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat