Hyönteiset voivat aistia kipua, kertoi ovela koe kimalaisilla

Kokeissa kimalaiset sietivät kuumaa, jos siitä oli etua niille.

Kimalainen lentää kömpelösti, mutta se näyttää osaavan muutakin.

30.8. 2:00

Eläimet eivät ole mitään tiedottomia koneita, kuten filosofi René Descartes aikoinaan väitti, vaan niilläkin on sisäisiä tuntemuksia.

Käsitystä ei ole vielä ulotettu hyönteisiin, mutta uusien kokeiden perusteella siihen voisi olla syytä.

Kimalaisilla tehty, Pnas-tiedelehden julkaisema tutkimus osoittaa, että nekin mahdollisesti tuntevat kipua.

Kimalaisilta sen enempää kuin muiltakaan eläimiltä ei voi kysyä, miltä niistä tuntuu. Siksi tutkijat ovat kehittäneet erilaisia koeasetelmia, joiden perustella eläinten sisäisiä tuntemuksia voidaan päätellä.

Lontoolaisen Queen Mary -yliopiston kognitiotieteilijä Lars Chittka ja hänen työtoverinsa sovelsivat kimalaisiin samankaltaista koetta, jolla on tutkittu muiden eläinten kipua.

Kokeessa eläin asetetaan tilanteeseen, jossa se voi saada jotain hyvää, mikäli se on valmis kestämään kipua, jota se ei tavallisesti sietäisi.

Ihmisetkin sietävät kipua hammaslääkärissä, koska saavat sen kestämällä hampaansa korjattua.

Tutkijat käyttivät kokeissaan makeaa nestettä tarjoavia ruokintapisteitä, jotka oli merkitty keltaisilla tai vaaleanpunaisilla levyillä.

Osassa pisteitä oli tarjolla sokeripitoisempaa nestettä kuin toisissa, ja makeimmat astiat olivat kimalaisten suosikkeja.

Sitten tutkijat kuumensivat keltaisilla levyillä merkityt runsaasti sokeria tarjoavat ruokintapisteet 55 asteeseen.

Tällainen lämpötila ei vahingoita kimalaisia, mutta ne eivät viihdy sen poltteessa. Vaaleanpunaiset, vähiten imelät ruokintapaikat pidettiin viileinä.

Kimalaiset hakivat ravintonsa kuumilta keltaisilta paikoilta poltteesta huolimatta. Toisin sanoen ne sietivät piinaa, jos siitä sai palkaksi herkkua.

Käytös muuttui, kun makeinta nestettä oli tarjolla sekä kuumilta että viileiltä tarjoilupisteiltä.

Enää kimalaiset eivät menneet keltaisille apajille. Ne olivat oppineet, että keltainen merkitsi kuumaa ja totesivat, että enää sitä ei tarvinnut kestää sokerin vuoksi.

Kimalaisten kyky muuttaa kipuun liittyvää käyttäytymistään tilanteen mukaan sopii tutkijoiden mukaan yhteen sen kanssa, että hyönteiset pystyvät kokemaan kipua.

Hyönteisillä on monia muitakin kykyjä. Kivun tunto on uusin hyönteiskyky. Esimerkiksi mehiläiset ymmärtävät lukumääriä ja jopa nollan käsitteen.

Kimalaisilta tutkijat ovat aiemmin tunnistaneet käyttäytymistä, joka viittaa pelkoon. Kun kimalainen pelastuu täpärästi hämähäkin hyökkäykseltä, sen käytös muuttuu pitkäksi aikaa.

”Päiviä sen jälkeen se pelkää jokaista kukkaa”, Chittka sanoo Science-lehden artikkelissa. Tutkimusta kuvaillaan myös tiedotteessa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2022

Kimalaiset osaavat myös pelata palloa. Tätä tutki Olli Loukola Queen Maryn yliopistossa muutama vuosi sitten. Pörröiset pistiäiset vierittivät pallon ympyrään. Palkinnoksi ne saivat pisaran sokerivettä.

Lue lisää: Kimalaiset saatiin pelaamaan laboratoriossa jalkapalloa – tieteen tulokset hyönteisten oppimisesta hämmentävät

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat