Nasa peruutti jätti­raketin lähdön Kuuhun, vaikka lähtö­ikkuna oli vielä auki

Artemis 1 -kuulennon lähtölaskenta keskeytettiin maanantaina. Lähtöön oli silloin aikaa enää 40 minuuttia. Seuraava lähtöyritys on aikataulun mukaan perjantaina 2. syyskuuta.

Kuualus Artemis 1 odotti lähtöä Maan kiertoradalle maanantain vastaisena yönä.

29.8. 16:08

Tekninen ongelma oli yhdessä kantoraketin moottorissa, joita on kaikkiaan neljä. Yksi kantoraketin moottori eli moottori kolme ei jäähtynyt tarpeeksi, että sen olisi voinut käynnistää.

SLS-kantoraketin ykkös- ja kakkosvaiheen säiliöt olivat keskeytyksen hetkellä jo lähes täynnä raketin polttoainetta, eli nestemäistä vetyä ja happea.

SLS:n ensilento kantaa nimeä Artemis 1. Se on Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan uuden kuuhankkeen avaus.

Kantoraketin tankkauksen alku viivästyi lähes tunnilla. Syynä oli läheinen myrsky ja sen salamointi Floridan rannikolla. Myrsky ei viivyttänyt lopulta lähtöä.

Nasa alkoi tankata 98 metriä korkeaa SLS-kantorakettia maanantaina aamuyöllä paikallista aikaa, noin kello 9 Suomen aikaa.

”Sää viivästytti tankkausta tunnilla, mutta toivomme, että saamme kurottua menetetyn ajan umpeen”, sanoi Nasan tiedottaja Derrol Nail verkkosivu Space.comille tunteja ennen lähtöä.

Nasan ohjeiden mukaan kantoraketin tankkausta ei voi aloittaa, jos myrsky on alle kahdeksan kilometrin sisällä lähtöalustasta. Tankkaus keskeytyy myös, jos salaman todennäköisyys on yli 20 prosenttia ensimmäisen tankkaustunnin aikana.

Kumpaakin sääntöä rikottiin, sanoi Nasan edustaja Nail Space.comin mukaan.

Kantoraketin ensimmäinen vaihe on 61 metriä korkea. Vaiheeseen upposi noin 2,76 miljoonaa litraa polttoainetta, joka on jäähdytettyä nestemäistä vetyä ja nestemäistä happea. Ne ovat neljän R-25 raketin tärkein voimanlähde.

Moottorit ovat peräisin Nasan sukkulaohjelmasta 2000-luvun alusta. Avaruussukkuloiden lentue poistettiin käytöstä vuonna 2011.

Lähtöön oli sovitettu kahden tunnin ”ikkuna” kello 17.33 asti Suomen aikaa. Seuraava lähtöyritys on aikataulun mukaan 2. syyskuuta. Sitä seuraava varapäivä on 5. syyskuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat