Tulossa on hyinen talvi, mutta naalilla on villakerrasto

Naalin turkki on eläinkunnan paksuin ja lämpimin.

Nappisilmäinen napakettu on tavan kettua pienempi.

5.9. 2:00 | Päivitetty 5.9. 16:26

Talvi tulee ja sähkölämmittäjille on luvassa kylmää kyytiä. On kaivettava karvahatut ja kerrastot esiin, kenties investoitava merinovillaisiin alusasuihin.

Olisipa ihmisellä samanlainen turkki kuin napaketulla eli naalilla. Naalin karvapeite lienee kaikista eläimistä paksuin ja lämpöä parhaiten eristävä.

Sitä tarvitaan, sillä koko Pohjoisen Jäämeren ympäristön kattavalla elinalueellaan nämä valkeat pikku kettuset saattavat altistua jopa 60 asteen pakkasille.

Kun naalin elimistön lämpötila on noin 39 astetta, saattaa sen ruumiinlämmön ja ulkolämpötilan välinen ero siis olla jopa sata astetta.

Siitä huolimatta kylmyys ei naalin luita kaivele. Kerälle käpertymällä naali pitää itsensä lämpimänä hyisessä viimassa. Naalin talviturkki on jopa kolme kertaa paksumpi kuin sen kesäinen, tummempi karvapeite.

Karvaa on myös tassujen pohjassa ja lisäksi naalin jaloissa verenkierto toimii niin, että sen kudokset eivät jäädy, vaikka eläin tassuttelee hyisessä hangessa.

Naalin turkki onkin ymmärrettävästi ollut haluttua tavaraa pohjoisen asukkaille. Huippuaikoina yhdestä turkista sai maksaa työmiehen kuukausipalkan verran.

Pohjoismaiden alueelta naalit metsästettiin aikoinaan lähes sukupuuttoon. Suomessa niitä liikkuu enää ehkä 15 aikuista, koko Fennoskandiassa arviolta 450. Maailmanlaajuisesti naali ei kuitenkaan ole uhanalainen.

Äskettäin kuultiin iloisia uutisia: naali on onnistunut pesimään Suomessa, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1996. Enontekiöllä sijaitsevalla pesäkummulla havaittiin heinäkuun puolivälissä emo ja kolme poikasta.

Naalien hitaan paluun on mahdollistanut uuttera suojelutyö kuten ruokinta-automaattien rakentaminen ja naalin pahimman vihollisen eli ketun metsästys pohjoisessa. Myös naalin lempiruokaa eli sopuleita on nyt ollut entistä paremmin tarjolla.

Aikoinaan naalikanta kuitenkin rusikoitiin niin olemattomiin ja ilmastonmuutos muuttaa pohjoisen luontoa niin, että jää nähtäväksi, selviääkö napakettu koskaan enää Suomessa ilman ihmisen antamaa tekohengitystä.

Oikaisu 5. syyskuuta kello 16.30: Pesintäautomaatti korjattu ruokinta-automaatiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat