Nasan mönkijä valmisti happea Marsissa

Moxie-laite valmisti jokaisella testikerralla happea kuuden gramman verran. Määrä vastaa pienen puun hapenmuodostusta Maassa.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan Persevarence-mönkijän Marsissa ottama kuva itsestään vuodelta 2021. Mönkijän mukana planeetalle kulkeutui myös happea tuottava Moxie-laite.

1.9. 11:12

Nasan Persevarence-mönkijän mukana oleva Moxie-laite on valmistanut happea Marsissa, kertoo uutistoimisto PA Media.

Viime vuoden helmikuusta lähtien Moxie on muuttanut Marsin ilmakehässä olevaa hiilidioksidia hapeksi seitsemän kertaa. Laite valmisti jokaisella testikerralla happea kuuden gramman verran. Määrä vastaa pienen puun hapenmuodostusta Maassa. Tutkimus julkaistiin Science Advances -lehdessä.

Tutkijoiden toiveena on, että suurempi laite voisi valmistella punaista planeettaa ihmisiä varten. Laitteen avulla saataisiin hengitettävän hapen lisäksi myös happea avaruusalusten polttoaineen valmistusta varten.

Kyseessä on professori Jeffrey Hoffmanin mukaan ensimmäinen kerta, kun toisella planeetalla jo olemassa olevia resursseja on käytetty tällä tavalla.

Moxie-laitetta on käytetty onnistuneesti eri vuoden- ja päivänaikoina. Ainoastaan auringonnousun ja -laskun aikaan kokeita ei ole vielä tehty. Tämä johtuu lämpötilan rajuista muutoksista kyseisinä vuorokaudenaikoina.

”Meillä on kuitenkin hihassamme ässä, jonka ansiosta voimme tehdä happea myös silloin, ja heti kun olemme kokeilleet sitä laboratoriossamme, voimme saavuttaa virstanpylvään ja osoittaa, että voimme käyttää laitetta milloin vain”, Moxie-operaation johtohahmo Michael Hecht sanoi.

Jos laite pystyy toimimaan onnistuneesti huolimatta useista käytön katkaisuista, suurempi laite voisi toimia tuhansia tunteja.

”Jotta ihmisten saaminen Marsiin onnistuisi, meidän pitää tuoda paljon tavaraa Maasta, kuten tietokoneita, avaruuspukuja ja asuinrakennuksia.”

”Mutta vanhaa kunnon happea? Jos voimme valmistaa sitä siellä, antaa palaa – olisimme jo huikealla etumatkalla”, tehtävän varajohtaja Hoffman sanoi.

Laite valmistaa happea Australian yleisradioyhtiö ABC:n mukaan ottamalla sisäänsä Marsin ilmaa ja suodattamalla sitä. Tämän jälkeen hiilidioksidi hajotetaan elektrolyysin avulla hapeksi ja hääksi. Yksittäiset happiatomit puolestaan puhdistetaan ja yhdistetään hengitettävään O2-muotoon, jotka vapautetaan ilmakehään.

Lue lisää: Mars-mönkijä Perseverancen koekammio tuotti happea Marsissa – testiannos riittäisi astronautille ehkä kymmeneksi minuutiksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat