Miksi huonossa hapessa oleva ihminen sulkee usein silmänsä?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös b-kirjaimen paikkaa aakkosissa, dinosaurusten munia ja eläinten auringonpistoksia. Entä voiko muillakin planeetoilla olla renkaita?

Jos oikein kovasti ponnistelee, voi tulla huono olo.

9.9. 2:00 | Päivitetty 9.9. 2:03

Mikael Ylen-Julin, 12

Sanonta huonossa hapessa voi tarkoittaa monia eri huonovointisuuden tai heikkokuntoisuuden tiloja. Kaikki niistä eivät liity lainkaan hapensaantiin.

Huonossa hapessa oleminen saattaa johtua esimerkiksi sairaudesta, vammasta tai myrkytyksestä. Silloin silmät voivat tosiaan mennä kiinni. Se johtuu vireystilan tai tajunnantason alenemisesta.

Vireyttä ja tajuntaa ylläpitää aivokuorta aktivoiva niin sanottu aivorungon aktivaatiojärjestelmä. Kun vireystila alenee paljon, se johtaa nukahtamiseen. Jos tajunnantaso puolestaan alenee paljon, se johtaa tajuttomuuteen.

Tajuttomuus voi johtua aktivaatiojärjestelmän tai molempien aivopuoliskojen toiminnanhäiriöstä.

Tajuttomuuteen voivat johtaa aivovamma, hapenpuute, myrkytystila, epilepsiaan liittyvä aivojen sähkötoiminnan häiriö ja merkittävät aineenvaihdunnan häiriöt, kuten matala verensokeri, . Tajuttomuustila voidaan aiheuttaa myös nukutuslääkkeillä leikkauksen ajaksi.

Tajuttomuus on syvä, jos silmät pysyvät kiinni silloinkin, kun ihmiselle aiheutetaan kipuärsyke. Tajuttomuustilan taso ja syy pyritään aina selvittämään nopeasti erilaisilla tutkimuksilla, jotta saadaan kuva tilanteen vakavuudesta ja kehittymisestä sekä voidaan antaa oikea hoito.

Matalaa vireystilaa eli väsymystä puolestaan aiheuttavat univajeen lisäksi monet päihteet, lääkkeet ja sairaudet.

Kaisa M. Hartikainen

neurologian erikoislääkäri, kokeellisen neurologian dosentti

Tampereen yliopistollinen sairaala

Saturnus on kuulu juuri renkaistaan, mutta on niitä muillakin planeetoilla.

Miksei Maalla ja muilla planeetoilla ole samanlaisia renkaita kuin Saturnuksella?

Lotta Kurvinen, 11

Saturnuksen lisäksi muillakin jättiläisplaneetoilla eli Jupiterilla, Uranuksella ja Neptunuksella on renkaat. Lisäksi renkaat on löydetty kahden asteroidin kokoisen taivaankappaleen Chariklon ja Haumean ympäriltä.

Renkaat näyttävät siis olevan yleisiä avaruudessa. Maallakin arvioidaan olleen renkaat Aurinkokunnan syntyvaiheessa noin 4,6 miljardia vuotta sitten, mutta ne tiivistyivät nopeasti oman painovoimansa takia Kuuksi.

Jokainen rengas syntyy ja säilyy omalla tavallaan. Siihen on vaikuttanut useita eri tekijöitä, joista kaikki eivät ole tiedossa. Tärkeimpien joukkoon kuuluvat renkaiden muodostumiseen sopivan materian määrä sekä planeetan koko ja etäisyys Auringosta. Myös sattumalla on suuri vaikutus.

Saturnuksen renkaiden arvioidaan syntyneen, kun planeettaa sisimpänä kiertäneet kuut törmäsivät. Siinä syntyi sirpaleita. Riittävän lähellä planeettoja voimakas vuorovesivoima nimittäin voi estää sirpaleiden yhteenliittymisen. Varsinkin jos sirpaleet ovat kevyttä jäätä, eivätkä raskasta kivimäistä ainetta.

Uranuksen renkaat ovat syntyneet samankaltaisista syistä, mutta ne jakaantuvat useisiin kapeisiin osarenkaisiin. Kapeiden renkaiden syntymisen arvellaan liittyvän planeetan satelliittien aikaansaamiin häiriöihin.

Neptunuksen osarenkaat eivät puolestaan jakaannu koko planeetan ympärille. Siihen todennäköisesti vaikuttaa satelliittien lisäksi renkaissa kiertävien isojen kappaleiden keskinäinen painovoima.

Jupiterin munkkirinkilämäisen paksut renkaat puolestaan ovat syntyneet pölystä, joka on irronnut sen kuiden pinnoilta pienien meteoroidien osumista.

Heikki Salo

tähtitieteen professori

Oulun yliopisto

Aakkoset eri kirjaimineen on vanha keksintö.

Miksi B on aakkosten alussa, vaikka sitä käytetään niin harvoin?

Benjamin Huurinainen, 7

Meistä harvinaisemmat kirjaimet aakkostomme alussa olivat aakkoskirjoituksen keksijöiden mielestä ihan tavallisia kirjaimia.

Aakkosilla kirjoittaminen keksittiin Lähi-Idässä noin 3­700 vuotta sitten kanaanilaista kieltä puhuneen kansan parissa Välimeren itärannikolla. Heidän kielessään oli noin 30 eri äännettä. Kaikkeen kirjoittamiseen riitti vastaavien 30 erilaisen kirjaimen keksiminen.

Kirjainten muistamista varten oli kätevää laatia niistä luettelo. Sellainen oli Lähi-Idässä käytössä jo ainakin 3 200 vuotta sitten.

Mutta tieto ei siitä, miksi ihmeessä kirjaimet saivat suunnilleen saman aakkosjärjestyksen, jossa ne nykyäänkin yleensä ovat. Luettelossa ei vaikuta olevan mitään selvää järkeä. Todennäköisesti kyse oli sattumasta, josta tuli tapa!

Sittemmin kreikkalaiset ja roomalaiset kehittivät aakkostoa hieman lisää. Heiltä se saapui moniin muihin kieliin ja aikanaan meillekin.

Lähi-Idässä aakkosten alussa oli A:ta vastaavaa kirjain, sitten B, G, D ja H. Roomalaisten jäljiltä alku kuului jo meille täysin tutulla tavalla A, B, C, D, E, F ja niin edelleen.

Tapani Harviainen

seemiläisten kielten professori emeritus

Tutkija pitelee dinosauruksen munan fossiilia.

Onko dinosauruksen yhdestä munasta voinut kuoriutua enempi kuin yksi dinosaurus?

Ilari Monni, 6

Koska dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon, poikasten kuoriutumista on arvioitava muiden munivien selkärankaisten eläimien perusteella.

Erityisesti linnut mutta myös matelijat ovat sukua dinosauruksille, joten niiden alkioiden kehitys on todennäköisesti samankaltaista kuin dinoilla oli.

Kaksosten syntyminen yhdestä munasta on linnuille ja matelijoille äärimmäisen harvinaista, muttei täysin mahdotonta. Kolmosia tai sitä useampia poikasia ei ole havaittu kehittyvän yhdessä munassa.

Lintujen kaksosmunien esiintymisen todennäköisyyden voi arvioida. Maapallolla on noin 10 000 lintulajia. Niistä vain parinkymmenen on havaittu saaneen kaksoismunia.

Sellaiset munat ovat selvästi suurempia kuin tavalliset munat. Se on luonnollista, koska niissä täytyy olla ravintoa kahdelle kehittyvälle alkiolle. Kuoriutuvat kaksoset ovat silti yhteensä suunnilleen samanpainoisia kuin normaalin munan yksi poikanen.

Mikko Nikinmaa

biologian professori emeritus

Turun yliopisto

Palestiinalainen mies viilentää hevosta Gazassa, jossa voi olla hyvin lämmintä.

Voivatko eläimet saada auringonpistoksen?

Iiris Aarresola, 6

Auringonpistoksen aiheuttaa suoraan päähän porottava auringonpaiste. Se aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä ja pahoinvointia. Ihmisen ohella myös muut eläimet voivat saada auringonpistoksen. Pahimmillaan seurauksena voi olla lämpöhalvaus ja siitä johtuva kuolema.

Monet eläimet eivät pysty säätelemään ruumiinlämpöään hikoilun avulla. Siksi esimerkiksi koiria ei saa jättää autoon tai muuhun kuumaan paikkaan. Auringonpistoksen saanut koira läähättää voimakkaasti, sen sydän lyö nopeasti ja se voi hoiperrella.

Luonnossa eläimet ovat onneksi hyvin sopeutuneita niitä ympäröiviin oloihin. Kuumien ja aurinkoisten alueiden eläimillä onkin monenlaisia keinoja, joilla ne voivat välttää auringonpistoksen.

Polttavan kuumilla hiekka-aavikoilla hyönteiset ja matelijat voivat kaivautua päiväksi hiekkaan tai etsiytyä esimerkiksi kivien alle. Ne lähtevät liikkeelle vasta yöllä, kun on viileämpää.

Toiset eläinlajit puolestaan viettävät päivän kuumimmat hetket mielellään muun muassa lammikoissa polskien tai puiden varjoissa makaillen. Näin tekevät usein esimerkiksi leijonat, tiikerit ja muut suuret kissaeläimet.

Norsut viilentävät itseään heiluttamalla korviaan! Monet nisäkkäät vaihtavat myös talviturkin kesäksi kevyempään kesäturkkiin.

Ilari E. Sääksjärvi

biodiversiteettitutkimuksen professori

Turun yliopisto

Lähetä kysymys, kysyjän koko nimi ja ikä osoitteeseen hs.tiede@hs.fi. Palstaa toimittavat Touko Kauppinen ja Juha Merimaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat